Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trista poveste a unui roman intors acasa pentru a intra in afaceri: "Tara noastra-i o sugativa!"

de Florin Amariei 21 Feb. 2022 1497
4.88 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Octavian Herta s-a intors acasa pentru a porni o afacere, dupa 5 ani petrecuti in Marea Britanie. Realitatea din orasul natal, insa, i-a dovedit ca acest lucru este imposibil fara tupeu, "pile" si atentii indreptate catre cine trebuie.

"Mai sunt cateva zile si se implineste anul de cand m-am intors in Romania, dupa 5 ani de locuit in Anglia. Nu va grabiti sa ma felicitati, nu-i mare lucru de sarbatorit.
 
Ba din contra, ma gandesc sa organizez un priveghi pentru purcoiul de bani pe care l-am cheltuit de cand am venit acasa, fie-i tarana usoara. Nici nu mai am lacrimi de cand ii tot jelesc.
 
Romania e cea mai buna tara pentru cheltuit bani. Zici ca-i sugativa, jur, cum pui piciorul aici, cum incep sa-ti zboare firfireii din buzunare.
 
E nenorocire. Cred ca tara asta, cand era mica, voia sa se faca Dubai atunci cand va fi mare. Cu oricati bani ai veni de dincolo, aici constati ca esti sarac.
 
Nu ca ne-am fi intors noi cu milioane, dar nici n-am venit cu mainile in fund. Ei bine, am constatat ca eram mai bogati in Londra decat in Ramnicu Valcea", spune Herta.
 
El arata ca in orasul sau natal sunt mai multe masini de lux originare din Marea Britanie fata de cate a avut sansa sa vada cat a locuit in tara insulara. Ba chiar deplange situatia si arata ca ar fi vorba de proprietari care se pot intitula "seicii ghetoului".
 
"La prima vedere, zici ca-i o saracie de oras (bine, chiar e, dar ma ajuta pe mine sa ajung undeva cu textul asta). Toata vechea industrie s-a dus pe pix, mancata de sacalii locali, cot la cot cu jupanii care s-au perindat prin guvernele – dezastru ale ultimelor trei decenii.
 
In locul ei nu s-a pus nimic, orasul fiind tinut in subdezvoltare de o mana de smecheri, care l-au luat in stapanire de parca l-ar fi mostenit de la mamicile lor, blestemate sa fie zilele cand i-au nascut pe praduitorii astia mai lacomi decat Attila Hunul.
 
Daca nu stiati, asta-i orasul lui Ali Baba si al celor 40 de hoti. Politicieni, oameni de afaceri si interlopi (de multe ori, 3 in 1), in frunte cu stapanul inelelor, Faraonul, ales de fiecare data de cetateni inconstienti ca sa o ia de la capat cu jefuirea orasului care i se inchina pana la pamant.
 
Zici ca-s loviti de sindromul Stockholm toti alegatorii astuia. Cu cat sunt violati mai tare, cu atat de bucura mai mult si mai vin pentru inca o tura.
 
In aparenta, spuneam, orasul pare sarac (si chiar e). Toate blocurile alea comuniste, cu fatade gri, par plantate la deruta, de paravan. In schimb, printre ele colcaie masinile de lux: Lamborghini, Rolls – Royce, Maserati, Bentley – toate marcile bengoase care v-ar trece prin cap.
 
Zici ca-i ceva reuniune a miliardarilor din Dubai, organizata la Ramnicu Valcea pentru ca i-a dat cuiva eroare in Google Maps atunci cand a trimis invitatiile de participare", a mai precizat Herta.

A vrut sa isi deschida o afacere, dar s-a lasat pagubas

El mai spune ca planul sau si al partenerei sale era initial construit in jurul deschiderii unei noi afaceri. A renuntat, insa, inca dinaintea primului pas.
 
"Rm. Valcea este un oras mic, controlat de o mana de afaceristi si politicieni. Spatiile comerciale sunt putine si scumpe, puterea de cumparare e mica. Ca sa faci ceva profitabil, ai nevoie de multi bani dar si de relatii solide la nivelul administratiei locale. Fara astea doua elemente, nu faci nimic. Ceea ce s-a si intamplat.
 
In schimb, am inceput sa cheltuim. Am realizat destul de repede ca in ritmul ala urma sa ramanem destul de repede fara bani. Mancarea din ce in ce mai scumpa, facturile din ce in ce mai mari, motorina la preturi exorbitante.
 
Ne uitam cu groaza la sutele de lei lasate in supermarket, in schimbul carora plecam acasa cu cateva plase destul de anemice. Fara sa vrem, am inceput sa comparam viata pe care o avuseseram in Londra cu cea din Ramnicu Valcea.
 
Cu exceptia chiriei (pe care nu o mai plateam), totul era parca la fel de scump (ori mai rau) ca acolo. In Londra macar faceam bani cat sa nu ne facem griji pentru traiul de zi cu zi.
 
In Ramnicu Valcea (ca in mai toata Romania), doar cheltuielile raman ridicate. Veniturile au suferit o mutatie de crestere si au ramas pitice.
 
Intre noi fie vorba, nu stiu cum se descurca miile de familii cu salarii de mizerie. Si nu o spun doar asa, ca sa ma aflu in treaba. Totul e scump aici, de la utilitati, la mancare si transport", a mai transmis Octavian Herta.
 
El isi concluzioneaza mesajul cu un regret si arata ca a vrut si a incercat sa faca ceva. "Poate ca am gresit pe undeva, nu contest asta. Poate ca am avut asteptari, in conditiile in care ar fi trebuit sa am doar ingrijorari. Poate nu m-am straduit destul, poate nu am avut rabdarea de a ma readapta stilului de viata romanesc.
 
Stiu insa un lucru: pentru mine, aventura intoarcerii acasa se va termina curand. Nu-mi pare rau ca i-am dat o sansa. Daca n-as fi facut-o, probabil as fi regretat toata viata. Dar destul e destul. Va las pe voi, cei care inca mai credeti in 'visul romanesc', sa continuati povestea. Mie mi-a ajuns. Nu mai pot."


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: octavian hertaafaceriromaniaroman intors acasa afaceritara sugativaramnicu valcea dubai

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.

Articole conexe

Cum trebuie sa arate un plan de afaceri pentru un salon de infrumusetare

de Bianca Tila
07 Nov 2023
Planul de afaceri nu este un simplu document pe care alegi sa-l faci sau nu in parcursul tau de antreprenor. Planul de afaceri traseaza directia pe...

Afaceri cu melci. Cum poti incepe acest business

de Idei de afaceri
08 Feb 2023
Dupa ce v-ati familiarizat cu notiunile despre viata melcilor, cu procedeele si procesele de crestere a acestora in mediu controlat, acum este...

Strategia antreprenorului in afaceri

de Idei de afaceri
03 Feb 2023
Conform piramidei planificarii, strategia de afaceri sta la baza obiectivelor de afaceri si stabileste modalitatile de realizare a acestora. Ca si...

Start in afaceri. Bariere la intrarea in afaceri ecologice

de Idei de afaceri
07 Feb 2024
Barierele la intrare sunt acele conditii care fac dificila sau imposibila intrarea unei firme pe piata. Daca firmele concurente din zona...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]