Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 motive pentru care planul de afaceri este esential!

de Ilinca Dobrescu 28 Iun. 2013 2598
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ai un teren si vrei sa il folosesti. Pornesti la plimbare, il parcurgi. Apoi incepi si infigi tarusi in pamant. Pui cativa paleti in stanga si apoi torni niste ciment peste cateva placi de pal de mai incolo. Vrei sa construiesti o casa si nu mai pierzi timp cu planificarea. Asemanator cu aceasta scena este si cea referitoare la initierea unei afaceri fara planificare.

Te trezesti ca muncesti de cateva luni de zile si ca nimic nu a iesit cum ti-ai imaginat. Iti dai seama ca ai uitat sa pui caramida la fundatie si ca peretii nu sunt deloc drepti. Nici nu mai discutam despre faptul ca daca nu ai luat masuratori, acum nu este de mirare ca nu ti-a ramas loc si de micul loc de joaca pentru copii.

Trist, insa multi sunt cei care cred ca pot porni o afacere fara un plan de afacere.

Iata principalele motive pentru care sa redactezi un plan de afaceri serios, detaliat, bine gandit si bine pus la punct:

1. Un plan de afaceri bine realizat te ajuta sa iti dramuiesti banii cu eficienta maxima!
Banii si timpul de care dispunem noi reprezinta cele doua aspecte care continua sa ne streseze pe tot parcursul desfasurarii afacerii noastre, de la start si pana la exit.

Asa ca folositi-va de un plan de afaceri care sa va ajute sa luati toate deciziile importante cu privire la bani si timp: ce bani aveti, in ce directii ii veti investi, in cat timp trebuie sa ii recuperati, ce strategii veti folosi pentru a va amortiza cheltuielile, cum veti reusi sa reduceti costurile din firma si nu numai.

2. Un plan de afaceri va spune daca ideile voastre stau sau nu in picioare! De aceea si recomandam alcatuirea planului de afaceri inca din momentul in care cochetati cu ideea de afacere in cauza. Planul de afacere va ajuta sa stabiliti daca lucrurile vor merge bine si care vor fi obstacolele pe care sa le intreceti, problemele care pot aparea si riscurile la care va supuneti.

Esential: Priviti planul de afaceri ca pe o harta care va spune clar unde va aflati si incotro mergeti. Stabiliti ce obiective detineti, unde vreti sa ajungeti si apoi veti intelege si ce strategii sa folositi pentru ca tinta sa devina una sigura, concreta!

3. Un plan de afaceri bine pus la punct iti spune pe cine te bazezi, de fapt si de drept. Multi se prefac foarte bine la capitolul ajutor. Ne promit si bani si sprijin moral, sfaturi si indrumari, personal si sarcini de care se vor ocupa.

La finalul zilei, putini sunt cei care aduc valoarea afacerii tale. Aici discutam si despre asociati, investitori, parteneri de afaceri, angajati si consultanti, colaboratori si experti. Toti trebuie sa aiba un loc mai mic sau mai mare in cadrul planului dvs de afaceri. Stabiliti ce cheltuieli implica si ce valoare ofera, daca veti investi in relatia cu ei in viitor sau nu!

4. Un plan de afaceri colecteaza toate informatiile referitoare la competitorii tai. Vrei sa stii care este urmatorul pas pe care cel mai mare jucator din agricultura ecologica il va efectua? Este simplu daca ai un plan de afaceri in care sa fi realizat o sectiune speciala pentru acest mare jucator. De-a lungul timpului, in acest dosar ai colectat toate datele si informatiile importante si acum, pe baza acestora, poti sa anticipezi pasii pe care ii va face, produsele pe care vrea sa le lanseze, preturile pe care le va practica, ofertele si promotiile pe care va miza, furnizorii cu care va lucra!

5. Un plan de afaceri bine construit te ajuta sa fii mai inteligent si iti imbunatateste afacerea. Stabileste ce puncte forte detii tu si afacerea ta. Stabileste ce puncte slabe exista, ce probleme ai, ce dezavantaje sunt in discutie, ce obstacole se tot ivesc in calea ta, ce nevoi si neajunsuri te caracterizeaza. Fiecare astfel de punct sensibil poate fi rezolvat daca tratezi problema in mod eficient, in mod strategic.

Nu uitati ca nu exista strategie fara planificare. Nu exista organizare fara planificare. Nu exista nici pasiune daca nu iti vezi progresele, iar acestea se vad atunci cand le monitorizam, analizam si cercetam cu atentie. Aici singurul instrument util este planul de afaceri!


Sa aveti succes si planificare eficienta!


sursa foto: www.sxc.hu



Tags: afaceriafacereplan de afaceriplan de afacereplan afaceriplan afacere

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Plan de afaceri pentru o berarie. Cum poti impresiona investitorii

de Bianca Tila
08 Mar 2024
Nebunia berii artizanala era in plina desfasurare in 2010, iar pasionatii de bere se inghesuiau la berariile locale pentru a le degusta. In Romania,...

INS: Comertul cu ridicata a afisat cifre de afaceri in crestere

de Bianca Tila
22 Nov 2023
In primele noua luni ale acestui an, afacerile din comertul cu ridicata s-au majorat cu 1,4%, ca serie bruta fata de intervalul similar din 2022,...

Planul de afaceri pentru o pizzerie. Ce NU trebuie sa lipseasca dintr-un plan de afaceri eficient

de Bianca Tila
14 Nov 2023
Succesul unei afaceri este determinat de eficienta planului de afaceri. O schita de inceput ghideaza pasii si strategiile necesare pentru o pizzerie...

Idei de afaceri handmade: cele mai bune idei pentru a incepe o afacere

de Bianca Tila
12 Feb 2024
Afacerile handmade aduc in fata potentialilor clienti unicitate si valoare. Aceasta nisa este in continua crestere, avand in vedere ideile noi si...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]