Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce taxe plateste un PFA in 2025 si reglementari cheie

Ce taxe plateste un PFA in 2025 si reglementari cheie

Daca vrei sa iti deschizi o afacere, primul pas este sa alegi o forma juridica potrivita. Multi antreprenori opteaza pentru PFA datorita procedurii simple de infiintare si gestionare.

Totusi, pentru a evita surprizele financiare, este esential sa intelegi ce taxe si contributii trebuie sa platesti ca PFA, astfel incat sa iti poti administra corect veniturile si obligatiile fiscale.
 
Fiecare forma vine cu avantaje si obligatii fiscale specifice. Alegerea corecta iti poate influenta succesul afacerii, iar cunoasterea taxelor si impozitelor pe care le vei plati este cruciala.

Toate afacerile incep de la o mica pasiune. Totusi, depinde de ce modele alegi sa-ti traseze drumul, in ghidurile noastre gasesti tot ce ai nevoie pentru infiintarea unei afaceri... vezi AICI<<

Ce taxe plateste un PFA

Persoana fizica autorizata trebuie sa plateasca mai multe taxe si contributii, in functie de veniturile realizate si de regimul fiscal ales. 
 

Contributia la asigurarile sociale (CAS)

 
Daca veniturile din activitati independente cumulate cu veniturile din drepturi de autor depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, se datoreaza CAS in cota de 25% aplicata la o baza impozabila determinata astfel:
  • 12 salarii minime brute pe economie - daca veniturile cumulate sunt mai mari de 12 salarii minime, dar mai mici de 24 salarii minime brute pe economie
  • 24 salarii minime brute pe economie - daca veniturile sunt mai mari decat plafonul de 24 salarii minime brute pe economie
 

Contributia la asigurarile de sanatate (CASS)

 
Pentru veniturile din activitati independente se datoreaza CASS in cota de 10% aplicata la o baza impozabila determinata astfel:
  • 6 salarii minime brute pe economie daca veniturile nete sunt mai mici decat acest plafon
  • veniturile nete realizate, daca veniturile nete sunt mai mari decat plafonul de 6 salarii minime brute pe tara, dar mai mici decat 60 salarii minime brute pe tara
  • 60 salarii minime brute pe economie daca veniturile nete sunt mai mari decat acest plafon
 
Ca exceptie, nu se datoreaza CASS, respectiv diferenta de CASS, dupa caz, pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egale cu 6 salarii minime brute pe tara, daca persoana fizica a realizat venituri din:
  • salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile
  • alte venituri (chirii, dividende, alte surse), pentru care datoreaza CASS la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara
 

Impozitul pe venit

 
Venitul net impozabil se determina prin scaderea din venitul net a sumei reprezentand CAS si CASS. Impozitul pe venit se obtine prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net impozabil.
 
Impozitul pe venit, CAS si CASS se achita la bugetul de stat pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
 
In functie de activitatea desfasurata si de venitul realizat, persoana fizica autorizata poate fi obligata sa plateasca si TVA (taxa pe valoare adaugata), in cazul in care depaseste plafonul de 300.000 lei pe an. In conditiile in care se depaseste acest plafon, titularul va trebui sa se inregistreze ca platitor de TVA si sa aplice TVA la vanzarile de bunuri si servicii, cu posibilitatea de a deduce TVA-ul aferent achizitiilor de bunuri si servicii.
 
Persoana fizica autorizata trebuie sa plateasca impozit pe venit, contributii pentru pensie si sanatate, iar in functie de veniturile si activitatea sa, poate fi si platitoare de TVA. Este esential ca fiecare PFA sa isi cunoasca obligatiile fiscale si sa isi gestioneze corect taxele pentru a evita sanctiunile.

Ce declaratii trebuie sa depuna PFA-urile in decursul unui an?

Persoanele fizice autorizate au obligatia de a depune mai multe declaratii fiscale pe parcursul unui an, in functie de activitatile desfasurate si de regimul fiscal ales. 
 
Declaratia 200 este una dintre cele mai importante obligatii. Aceasta trebuie depusa anual, pana la data de 25 mai a anului urmator celui pentru care se face declaratia. Prin aceasta, persoana fizica autorizata raporteaza venitul net obtinut in anul anterior, cheltuielile deductibile, impozitul pe venit datorat si sumele aferente contributiilor sociale (CAS si CASS). Declaratia este folosita pentru a ajusta eventualele diferente intre impozitele estimate si cele reale.
 
In cazul in care persoana fizica autorizata este platitoare de TVA, aceasta are obligatia de a depune lunar sau trimestrial Declaratia 300 – Decontul de TVA, pana pe data de 25 a lunii urmatoare perioadei de raportare. 
 
Declaratia 300 este necesara pentru a raporta TVA-ul colectat din vanzari si TVA-ul deductibil din achizitiile de bunuri si servicii. Aceasta permite titularului sa plateasca diferenta dintre TVA-ul colectat si TVA-ul dedus. 
 
De asemenea, persoana fizica autorizata trebuie sa depuna lunar sau trimestrial Declaratia 112 pentru raportarea si plata contributiilor sociale aferente salariilor, daca exista angajati. In aceasta declaratie se vor include contributiile pentru pensie, sanatate si impozitul pe salarii datorate de angajator si angajat. Declaratia se depune pana pe data de 25 a lunii urmatoare perioadei de raportare. 
 
Declaratia 390 VIES trebuie depusa lunar sau trimestrial de titularii care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii in cadrul tranzactiilor intracomunitare (in cadrul Uniunii Europene). Aceasta declaratie se depune pana pe data de 25 a lunii urmatoare perioadei de raportare si raporteaza tranzactiile intracomunitare, precum livrarile de bunuri sau prestarile de servicii catre alte state membre ale UE.
 
In conditiile in care titularii opteaza pentru plata impozitului pe venitul microintreprinderii (in cazul in care indeplineste conditiile pentru a fi microintreprindere), va trebui sa depuna Declaratia 100 – Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat. Aceasta este o declaratie lunara sau trimestriala, in care se va raporta impozitul pe venit datorat si alte obligatii fiscale. Termenul pentru depunerea acestei declaratii este 25 ale lunii urmatoare perioadei de raportare.
 
Persoanele fizice autorizate au multiple obligatii fiscale si trebuie sa depuna o serie de declaratii, in functie de activitatile desfasurate si regimul fiscal ales. 

Actele necesare pentru deschiderea unui PFA

Pentru a deschide o astfel de forma juridica, este necesar sa pregatesti o serie de acte si documente, care vor fi depuse la autoritatile competente. Procesul nu este foarte complicat, insa implica mai multi pasi si formalitati legale.
 
Cerere de inregistrare - Un formular standard care trebuie completat si semnat de catre titular. Acesta include informatii despre activitatea desfasurata si despre datele personale ale titularului.
 
Actul de identitate al titularului - O copie a cartii de identitate sau a pasaportului, in functie de nationalitatea titularului. Este necesara o copie a actului de identitate in original si o copie.
 
Dovada locului de desfasurare a activitatii - Documentul care poate fi un contract de inchiriere, contract de comodat sau act de proprietate, care sa ateste faptul ca titularul PFA are dreptul sa foloseasca spatiul respectiv pentru desfasurarea activitatii. Acesta poate fi un spatiu de locuit sau un sediu social comercial, in functie de natura afacerii.
 
Specificatia activitatii economice (cod CAEN) - Este necesar sa se precizeze domeniul de activitate, iar pentru acest lucru trebuie sa alegi codul CAEN corespunzator activitatii pe care o vei desfasura. Codul CAEN trebuie sa fie relevant pentru activitatile pe care intentionezi sa le realizezi.
 
Vezi lista completa de acte necesare infiintare pfa<<
 
Dupa depunerea acestor acte si completarea procedurii administrative, persoana fizica autorizata va fi inregistrata oficial. Este important de retinut ca, desi procesul este simplu, trebuie sa respecti toate reglementarile fiscale si legale pentru a desfasura activitatea in mod legal.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: pfapfa taxece taxe plateste un pfa

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]