de Bianca Tila
24 Dec. 2024
20
Ideea de a avea o rulota fast-food este geniala si perfecta pentru demararea unei afaceri cu buget restrans. Daca vrei sa te aventurezi in industria restaurantelor, comertul pe roti te ajuta sa ai vizibilitate in orice colt al lumii.
O rulota fast-food are costuri operationale mici, putini angajati si puteti urmari multimile in loc sa sperati la ele.
Totusi, aceste beneficii vin la pachet si cu provocari, pe care ca si antreprenori trebuie sa le depasiti cu succes. Printre acestea se numara combustibilul, energia, obtinerea permiselor de parcare, gatitul si servirea intr-un spatiu mic.
Sper ca aceste lucruri nu te-au intimidat, hai sa-ti arat cum poti depasi toate piedicile de pe drum cu un
plan de afaceri bine pus la punct.
Plan de afaceri rulota fast-food
Pentru fiecare pas al deschiderii unei rulote fast-food, planul de afaceri va fi acolo pentru a va ghida. Operatiunile rulotei, de la sarcinile de zi cu zi pana la documentele de la sfarsitul anului se vor desfasura mai bine daca utilizati un plan de afaceri detaliat.
Elementele unui plan de afaceri pentru rulota fast-food
In ceea ce priveste planul de afaceri, acesta poate include mult mai multe capitole, insa pentru inceput haideti sa facem unul cuprinzator, pe care ulterior sa-l completati.
Planul de afaceri nu reprezinta o schema de inceput. Initial, acesta are rolul de a va desena un traseu, pe care, ulterior, sa-l conduceti spre dezvoltare. Cu cat afacerea se dezvolta, asa si planul de afaceri trebuie completat spre strategii viitoare si cifre reale de reusita.
Planul de afaceri pentru o rulota fast-food trebuie sa includa:
-
Rezumat executiv
-
Plan financiar
-
Plan operatiuni
-
Analiza pietei
-
Echipa de management
Rezumat executiv
Desi este pus la inceput, acesta se va completa dupa terminarea planului de afaceri. Va explic imediat, rezumatul executiv este o introducere concisa si un rezumat al conceptului vostru de rulota fast-food.
Acesta include elemente cheie ale planului de afaceri, precum imaginea de ansamblu a bugetului, misiunea si valorile de baza ale afacerii si o viziune coerenta pentru produsul si marca voastra.
Un lucru de luat in seama cand redactati rezumatul executiv este sa va ganditi cine il va citi si cum le-ati atrage atentia. Mereu, investitorii vor dori sa citeasca rezumatul executiv, daca este convins din ceea ce ati spus, va rasfoi si ceea ce urmeaza. Astfel, fiti atenti la ce includeti aici si incercati sa va expuneti ideea de afacere cat mai creativ si concret.
Afacerile tin de viziunea antreprenorului, insa nu trebuie uitata si partea realista. La inceput, de multe ori oamenii se lasa ghidati de produs si imaginatie, uitand partea financiara reala.
Plan financiar
In planul financiar trebuie sa vorbesti de investitia initiala, finantari, imprumuturi, previziuni de vanzari si cheltuieli de exploatare. Stiu ca este dificil, cel putin la inceput, daca nu ai mai redactat vreodata asa ceva. Insa, le luam pe rand impreuna si vei vedea ca la sfarsit vei avea pe masa un plan de afaceri pentru viitoarea ta afacere.
In ceea ce priveste investitia initiala, lucrurile sunt simple, te interesezi de tot ce ai nevoie. Daca nu ai o rulota pe care esti dispus sa o transformi, intereseaza-te de achizitionarea uneia. Acest lucru este valabil si pentru permisele de comercializare alimente, parcare etc.
In conditiile in care nu aveti capital de pornire, puteti apela la credite bancare, va trebui sa cautati finantare.
O analiza obisnuita care trebuie inclusa intr-un plan de afaceri este o analiza a pragului de
rentabilitate, care compara cate vanzari sunt necesare pentru a ajunge la egalitate cu costurile cheltuielilor in fiecare luna.
Investitorii sunt interesati de potentialul de profit si pierdere inainte de a contribui la afacerea voastra. Pentru a produce un profit, o declaratie de pierdere va fi necesara o previziune educata.
Analiza fluxului de numerar va detalia modul in care veti cheltui banii pe forta de munca, provizii si operatiuni, lucru ce va arata ca rulota fast-food se poate intretine singura fara investitii suplimentare.
Luati in considerare preturile alimentelor, ale voastre, ale angajatilor, costurile de mentinere a echilibrului de productie a rulotei si a meniului la sfarsitul fiecarui trimestru fiscal.
Plan operatiuni
Planul operational poate include programul vostru, precum:
-
te trezesti la 4.30 a.m pentru a incepe pregatirea mancarii la 5.15 a.m
-
totul este pregatit si gata de servire la 6.30 a.m
De asemenea, un astfel de orar va poate gestiona mult mai bine timpul. Planul de afaceri include informatii despre serviciul pentru clienti, punctul de vanzare, urmarirea vanzarilor si a stocurilor, contabilitate si lantul de aprovizionare al produselor din meniu.
Preocuparile operatiunilor comerciale unice pentru rulote fast-food includ si locul in care veti parca si modul in care acel loc va va permite sa va accesati clientii.
In plus, in planul operatiunilor puteti detalia si despre permisele de care aveti nevoie (acte, plata, institutii).
Analiza pietei
In industria restaurantelor, concurenta este acerba si gasirea unei deschideri pe piata este cruciala pentru succesul oricarei companii de servicii alimentare.
Daca sunteti in cautare de investitori este bine sa stiti ca acestia vor intreba trei lucruri improtante: piata tinta, locatia si concurenta.
Identificati daca exista o cerere pentru ceea ce va doriti sa vindeti. Daca vindeti cornuri artizanale, cine este clientul vostru tinta si cum planuiti sa vindeti?
In ceea ce priveste locatia, ganditi-va daca exista cerere pentru produsul pe care il oferiti in zona aleasa. Cu alte cuvine, vor dori oamenii din jurul locatiei rulotei fast-food sa cumpere?
Fiti atenti daca exista concurenta in acea zona. Daca exista, este suficient de diferit ceea ce faceti? Poate ca simplul fapt ca puteti aduce un produs nou clientilor vostri cu o rulota fast-food va va permite sa accesezi o nisa pe care concurentii nu o pot avea.
Este important sa cercetati caile de atingere a obiectivelor voastre de vanzari si sa comunicati acele rute in planul de afaceri potentialilor creditori sau investitori.
Echipa de management
Echipele de food truck pot fi mici, exista o multime de rulote fast-food care opereaza cu un personal de genul: proprietar-operator-contabil-bucatar.
Oricum ar arata echipa, este important sa includeti o descriere detaliata si clara a acesteia. Personalul va lua in considerare alte elemente cruciale ale planului de afaceri, precum bugetul si productia de alimente/bauturi, asa ca este esential sa aveti o imagine concreta a nevoilor voastre de personal.
Luati in considerare includerea informatiilor despre ce fel de locuri de munca intentionati sa creati, daca acestea sunt cu norma intreaga sau norma partiala, cum veti angaja sau forma lucratorii cu setul de abilitati potrivite si daca intentionati sa le oferiti beneficii sau stimulente.
Cum am spus si mai sus, acesta este un plan de afaceri cu putine capitole. Voi puteti sa vorbiti in planul de afaceri si despre:
-
Prezentarea generala a afacerii
-
Exemplu de meniu
-
Marketing si publicitate
-
Marca si construirea brandului
Capitolele mentionate initial sunt suficiente pentru un start bun, mai departe construirea brandului propriu implica si alte costuri si operatiuni.
De asemenea, o rulota fast-food nu are nevoie de multe la inceput. Ideea o aveti, schema planului este deja aici, ce mai asteptati?
Planul de afaceri va poate ghida in drumul antreprenorial, unde va asteapta succesul. Incercati sa depasiti orice provocare si sa completati mereu planul de afaceri cu noi capitole pentru o imagine cat mai clara a afacerii voastre.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: rulota fast foodfast food