Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cat te costa si ce profit ai cu o fabricuta de peleti

de Zenobia Badescu 20 Oct. 2017 86772
4.09 din 783 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

De ce o afacere cu o fabricuta de peleti este atractiva? Deoarece peletii din lemn au o putere calorica mare si sunt o alternativa ieftina la sistemele bazate pe consumul de electricitate, lemn, carbune sau gaz natural. Vorbim astazi despre afacerea Seba Energy, al carei domeniu este fabricarea paletilor sau brichetelor.

"Suntem singura firma din Romania si printre putinele din lume care oferim linii tehnologice de fabricat pelet amplasate in containere metalice, care nu necesita pentru a functiona hale de fabricatie si care sunt usor de transportat, montat , pus in functiune si relocat, atunci cand este cazul.

Situarea firmei SEBA Industrial pe primul loc in Romania ca producator de echipamente pentru prelucrarea biomasei vegetale lemnoase si fabricatia de brichete si pelet a fost posibila datorita predilectiei conducerii firmei pentru noutate si a unui imens volum de munca sustinuta depus de un grup entuziast de specialisti ai firmei, in cercetarea, proiectarea si executia unor utilaje cu un ridicat nivel de tehnicitate si pentru care nu au existat modele de referinta pentru a fi copiate. (...), se arata pe site-ul seba.oceania.ro

Conform dlui Sebastian Radu, director general Seba Energy, sunt cazuri in care, uneori este justificata alegerea unor capacitati de productie mai mici pentru a corela capacitatea cu materia prima disponibila. Dar, in cazul in care materia prima se cumpara la pretul pietei, alegerea de a investi intr-o linie de fabricat peleti de capacitate mica nu mai este justificata.

“Dupa parerea mea, nu este justificata nici alegerea unei capacitati de produs peleti inferioara limitei de operare eficienta, in cazul in care materia prima se cumpara, numai pentru a corela materia prima existenta in zona respectiva cu capacitatea liniei de fabricatie sau cu posibilitatile de finantare ale investitorului respectiv. Este o greseala frecventa a unor investitori, care se plateste in timp destul de scump.

In aceste conditii, liniile tehnologice produse de Seba Energy au fost impartite in doua grupe principale, si anume:

– grupa semiautomata, denumita si „linie compacta”, pentru capacitati de fabricatie de pana la 700 kg/h;
– grupa automata, respectiv „liniile automate” – pentru capacitati de productie ce depasesc 700 kg/h de productie peleti.

Diferenta esentiala intre cele doua grupe consta de fapt in costul mai ridicat al manoperei pentru operarea liniilor tehnologice din grupa semiautomata fata de cel din grupa automata.

In plus, pentru determinarea costului total de operare,pe langa manopera, mai sunt si alte costuri, cum ar fi: energie electrica, consumabile (unsori, uleiuri), intretinere, piese de schimb, amortizare etc.

Pentru o intelegere mai buna voi prezenta costul total de operare, fara costul materiei prime, pentru obtinerea unei tone de peleti, la trei capacitati diferite de linii tehnologice, dupa cum urmeaza:

– 200 kg/h = 70 euro/tona
– 1.000 kg/h = 40 euro/tona
– 5.000 kg/h = 30 euro/tona

Daca la aceste costuri de operare vom adauga costul total cu materia prima achizitionata, care in prezent in Romania nu depaseste 30 euro pentru o tona de peleti realizata, vom obtine costul total de productie pentru cele trei capacitati, astfel:

– 200 kg/h = 100 euro/tona
– 1.000 kg/h = 70 euro/tona
– 5.000 kg/h = 60 euro/tona

Asadar, comparand costul total de productie cu pretul mediu de 120 euro, la care se vinde in prezent o tona de peleti in Romania, vom ajunge la urmatoarele concluzii cu privire la profitul brut rezultat din vanzarea peletului produs pe cele trei linii tehnologice:

– 200 kg/h = 20 euro/tona
– 1.000 kg/h = 50 euro/tona
– 5.000 kg/h = 60 euro/tona

Pretul mediu de vanzare al peletului a fost stabilit luand in considerare faptul ca peletul are un pret sezonier, in timpul iernii fiind vandut chiar si cu 150 euro/tona, iar in timpul verii pretul ajungand la 90 euro/tona.

Precizez ca preturile de vanzare luate in calcul se refera la conditia de livrare EXW fabrica producatorului, fara a include taxe de transport sau de alta natura.

Atentie la costul transportului materiei prime, in cazul in care aceasta distanta depaseste 50 km incepe sa reduca din profitul obtinut. Daca aceasta distanta depaseste 100 km, este mai bine sa renuntam la investitia respectiva."

Articol similar: Fabricuta de peleti - afacere atractiva >>



Tags: peletiprofitfabricuta de peletiafacere

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.09 din 5 - 783 voturi.

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei „castiga intr-o luna cat altii in zece”, in Romania nu ai foarte multe variante...

Masinile devin o afacere din ce in ce mai profitabila

de Florin Amariei
15 Iul 2019
Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in mai cu 9,7%, serie bruta, fata de aceeasi luna a anului trecut. In...

Profita de un motor verificat pentru afacerea ta online!

de Florin Amariei
17 Oct 2018
Vanzarile pe Amazon sunt de ordinul miliardelor - in fiecare zi! Pe Amazon exista 304 milioane de conturi active, iar daca afacerea ta este...

Salvarea mediului inconjurator poate fi o afacere

de Florin Amariei
30 Sep 2019
Nu mai e nicio urma de indoiala ca traim intr-o perioada in care clima se schimba rapid. Putem, insa, sa incetinim aceasta schimbare si sa facem bani...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]