Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresterea salaului in microferma - investitie sigura, profit garantat!

de Radu Muscalu 26 Nov. 2014 18034
4.03 din 72 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Salaul este un peste cu carne alba si slaba, recomandat in hrana tuturor, fie copii fie adulti. Salaul sub denumirea stiintifica de Sander lucioperca sau dupa denumirea veche de Styzostezion lucioperca face parte din familia Percidae si ordinul Perciformes.

Salaul poate fi crescut intr-un sistem recirculat identic proiectat ca cel pentru somn, cu singura diferenta ca trebuie sa aveti grija la  Cantitatea de oxigen dizolvat din apa, care trebuie sa depaseasca concentratia de 7 mg/l, conform dr. ing. Radu Muscalu.

Cresterea salaului in sisteme superintensive cu recircularea apei este in acest moment in faza de pionierat.

In general, salaul trebuie crescut intr-o apa ale caror calitati chimice trebuie sa fie superioare apei pentru cresterea somnului. De aceea, apa trebuie sa fie curata si sa aiba calitatea ceruta (lipsa nitritilor, lipsa pe cat posibil a CO2-ului si reducerea la minimum a nitratilor).
Pentru aceasta, rata de recirculare a apei trebuie sa fie de cel putin doua ori pe ora sau, altfel spus, intregul volum trebuie schimbat de doua ori intr-o ora. Pentru aceasta este necesara montarea unor pompe de capacitate mai mare.

Ferma piscicola - investitie sigura, profit garantat din cresterea salaului si nu numai!

Crescut in aceste sisteme, salaul se va dezvolta destul de bine, ritmul de crestere fiind direct proportional cu temperatura apei. O mare grija insa trebuie acordata concentratiei de oxigen dizolvat existent in apa care, odata cu ridicarea temperaturii, scade si trebuie sa fie suplinit prin folosirea buteliilor.

Cresterea salaului

Reproducerea in sisteme intensive de cultura are loc primavara devreme, desi exista incercari de reproducere artificiala in extrasezon, toamna.
Densitatea mare de biomasa este de fapt si secretul obtinerii unor ritmuri si sporuri de crestere sporite. Important este ca pestele sa consume o cantitate cat mai mare de furaj, deoarece prin calitatea superioara a acestor furaje (digestibilitate ridicata) se obtine si sporul de greutate.

Rata de conversie a hranei in cazul salaului hranit cu un furaj de calitate este cuprins intre 0,8 si 1,2. Este obligatoriu ca salaii sa fie
hraniti cu furaje bogate in proteina, a caror concentratie va scadea odata cu inaintarea in varsta a pestilor.

De exemplu, la puietul de salau de 1-5 grame, cu care se populeaza ferma se vor folosi furajele de tip starter, cu continut ridicat de  proteina, de peste 50%, cu continut in grasimi de peste 13% si cu un nivel al energiei metabolizabile de peste 4.000 kcal.

In cazul salailor mai mari, continutul de proteina in furajul acestora va scadea pana la 40%, iar nivelul grasimilor poate scadea si el la 10%. Furajele destinate hranirii pastravului sunt ideale pentru cresterea salaului. In prezent se gasesc pe piata diferite sortimente de furaje, insa dupa cum am mentionat si la partea despre pastravi, alegerea corecta a furajului este o mare responsabilitate. Un furaj ieftin risca sa produca numai neplaceri, in sensul ca va polua mai mult apa, iar ritmul de crestere nu va fi cel dorit.

Mai mult, un furaj ieftin va avea un spor redus, ceea ce va face ca acesta sa devina in final prea scump. Pe langa cheltuielile cu furaje, mai avem cheltuieli cu puietul, energia electrica, combustibilul pentru incalzit hala si apa, cheltuieli diverse (veterinare, reparatii, consultanta), la care putem trece si rata de amortizare a cheltuielii cu investitia.

In momentul de fata, pretul mediu pe piata al carnii de salau viu (sau proaspat, intreg) este de 5 euro/kg. Pe piata europeana insa salaul se vinde si mai bine, cu pana la 8 euro/kg.

Intr-un un bazin de 14 m3 se obtin per ciclu de productie 1.400 kg de salau. Astfel, estimam ca productia acestei microferme aduce un profit mediu anual de 12.000 de euro.

Ferma piscicola - investitie sigura, profit garantat din cresterea salaului si nu numai!

Una dintre cele mai tentante afaceri: ferma piscicola



Tags: afacereafacerifermaferma piscicolafera familialasalaucresterea salaului

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.03 din 5 - 72 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Ferma de struti. Estimarea veniturilor

de Idei de afaceri
02 Feb 2024
Pentru a afla cat se castiga ar trebui sa cunoastem ce sume sunt necesare pentru punerea pe picioare a afacerii. Si pentru a da raspuns la aceasta...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor

de Idei de afaceri
21 Feb 2023
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]