de Bianca Tila
17 Oct. 2024
19
Bursa de Valori Bucuresti se bazeaza pe parteneriatul cu statul roman, pornind de la ideea ca exista un obiectiv comun, acela de dezvoltare a economiei romanesti, potrivit presedintelui Consiliului de Administratie al BVB, Radu Hanga.
"Ne place sa spunem ca suntem un partener important al statului. Ne bazam pe parteneriatul cu statul roman pornind de la ideea ca avem un obiectiv comun, dezvoltarea economiei romanesti. Economia romaneasca este cea care sta la baza functionarii statului. Economia romaneasca este si cea care sta la baza functionarii bursei. Pana la urma, noi, ca bursa nationala, ne adresam in primul rand companiilor care au operatiuni locale.
Ne bucuram sa vedem ca aceasta colaborare se dezvolta. Ne bucuram sa vedem tot mai mult statul utilizand bursa ca un canal de finantare, ca un canal prin care transmite mesajul de transparenta, nu atunci cand statul isi listeaza companii. Companiile acestea se deschid, incep sa comunice cu investitorii, transmit mesajul ca functionam intr-un stat care se indreapta spre un mediu tot mai transparent de operare", a spus Radu Hanga.
Presedintele BVB a spus ca, la jumatatea anului, erau 202.000 de conturi deschise, tendinta de crestere fiind de 10.000 de conturi trimestrial.
"La jumatatea anului erau 202.000 de conturi deschise. Daca ne raportam la ultimii patru ani, cred ca am vazut o crestere de aproape patru ori a numarului de conturi deschise. Vedem acum o rata de crestere de aproximativ 10.000 de conturi trimestrial. Deci, amprenta Bursei de Valori Bucuresti devine tot mai mare. Daca ne uitam la bursa ca la o scena - si ne gandim ca valoarea oricarei scene este data de numarul de persoane din audienta, de calitatea lor, putem sa spunem ca valoarea Bursei de Valori Bucuresti creste.
Ne bucuram ca putem sa folosim amprenta aceasta pe care o avem pentru a sprijini statul in tot ceea ce facem. Ne referim aici nu doar la finantare prin emisiunea de titluri de stat, ne referim si la faptul ca Bursa de Valori Bucuresti este platforma de tranzactionare pentru multe dintre companiile in care statul roman este actionar, la multe dintre ele fiind actionar majoritar", a adaugat Hanga.
Bursa de Valori Bucuresti
Bursa de Valori Bucuresti a fost fondata in 1882, devenind una dintre cele mai vechi piete financiare din Europa de Est. Aceasta a fost inchisa in timpul perioadei comuniste, iar activitatea s-a reluat in 1995, dupa privatizarea economiei romanesti.
De-a lungul anilor, BVB a inregistrat o crestere constanta a numarului de companii listate, inclusiv companii mari din diferite sectoare.
Bursa de Valori Bucuresti faciliteaza
tranzactionarea actiunilor, obligatiunilor, fondurilor de investitii si altor instrumente financiare.
Cei mai cunoscuti indici de la BVB sunt BET - care include cele mai lichide actiuni si BET-FI - care include actiunile fondurilor de investitii.
Cand vine vorba de siguranta investitiilor, BVB este reglementata de Autoritatea de Supraveghere Financiara ceea ce ofera un cadru de protectie pentru investitori.
In plus, exista mecanisme de protectie pentru tranzactiile efectuate, precum clearingul, care asigura finalizarea si decontarea tranzactiilor. Companiile listate sunt obligate sa publice informatiile financiare periodice. Astfel, investitorii pot lua decizii informate.
BVB a inceput sa adopte tehnologii noi pentru imbunatatirea experientei de tranzactionare, precum platformele online. In ceea ce privste colaborarile internationale, BVB a colaborat cu alte burse din regiune si din lume pentru a creste lichiditatea si atractivitatea pietei romanesti.
Ca orice piata de capital, BVB poate fi volatila, iar preturile actiunilor pot fluctura rapid. Factorii externi, precum instabilitatea politica sau economica, pot influenta piata.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: bvbstatul romanactiuni