Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand ma fac mare vreau sa fiu business man!

de Horatiu Ticau 04 Iun. 2010 4966
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Domneste in Romania o conceptie  inca de pe vremuri demult apuse: tanarul si afacerile, baba si mitraliera. Aceasta mentalitate transmisa parca din generatie in generatie ne impiedica sa evoluam, sa avem tineri pe care sa-i scoatem in fata, cu care sa ne mandrim, sa avem si noi mai multi tineri Bill Gates si mai putine Eba.

De la succesuri la succese
Exista totusi vesti imbucuratoare. In ultimii ani aceasta mentalitate si-a mai pierdut din popularitate si din tot mai multi studenti sau proaspat absolventi de facultate se strecoara in lumea afacerilor, unii chiar cu foarte mare succes. Manati de dorinta de libertate totala pe care detinerea unei afaceri proprii o confera, cei mai curajosi si mai ambitiosi se arunca in acest domeniu inca necunoscut pentru majoritatea tinerilor.

Prima regula a business-ului: invata de la cei mari
Aproape in fiecare luna au loc evenimente, conferinte, training-uri, workshop-uri despre antreprenoriat, inceperea si intretinerea unei afaceri, despre business in general. Acestea sunt dedicate in principal tinerilor si studentilor aflati la inceput de drum, care vor sa afle mai multe despre antreprenoriat, care ar vrea sa-si deschida o afacere, dar nu stiu cum, samd.

Structura fiecarui eveniment de acest gen pare usor trasa la indigo: se cheama cativa oameni de succes dintr-un anumit domeniu, care povestesc cum au reusit, se povesteste de pasii pe care trebuie sa-i urmaresti in deschiderea unei afaceri, eventual se mai da si un task participantilor (de ex. conceperea unui plan de afaceri) si cam atat. Surprinzator sau nu, desi pare cam simplist, acest format pare  eficient si  educativ pentru participanti, care de fiecare se inghesuie la asemenea evenimente.

Organizand alaturi de BOS (Business Organization for Students) MythBusters, un workshop pe tema antreprenoriatului, am putut observa atat interesul tinerilor pentru antreprenoriat, insa un si mai mare interes pentru antreprenorii invitati. Participantii erau interesati de cum au reusit acestia in afaceri, pasii pe care i-au urmat,  mediul de business din Romania, descoperirea  cheii succesului. Speakerii invitati au venit cu sfaturi utile, lucruri pe care sa le faci si lucruri pe care sa nu le faci si chiar propriile povesti s-au dovedit pline de invataturi utile pentru cei dornici de a afla mai multe.

Lectia mea: esecul tau
O vorba spune ca ” prostul invata din greselile lui, iar inteleptul din greselile altora”. O zicala ce are rezonanta si in domeniul afacerilor pentru multi antreprenori fie ei de succes sau nu, care au invatat ca este mult mai eficient, mai lipsit de batai de cap si cu costuri mai mici sa inveti din greselile predecesorilor tai. Ca student sau tanar antreprenor este de preferat sa incerci sa afli unde si de ce au esuat cei dinaintea ta. Ideal ar fi sa-ti gasesti un mentor, o persoana pe langa care sa stai, de la care sa poti invata mai multe despre business-ul pe care vrei sa ti-l deschizi.

O alta invatatura importanta se rezuma la 3 cuvinte: incearca, incearca, incearca. Nu te lasa descurajat daca prima tentativa de a deschide o afacere a esuat. Vei afla cu surprindere ca sunt foarte putini cei care au reusit din prima. Sunt aproape inexistenti aceia care s-au imbogatit, practic, intr-o noapte. Majoritatea oamenilor care au reusit sa devina un nume important in mediul de afaceri au esuat de foarte multe ori inainte sa gaseasca acea idee, acel business care i-a consacrat. Orice ar fi, nu te descuraja. Keep walking!

Am diploma, deci exist
Probabil cea mai mare piedica care ii opreste pe tineri sa incerce cu adevarat sa fie pe cont propriu este conceptia conform careia fara o diploma nu poti face nimic. Nu conteaza ce facultate termini, nu conteaza daca acea facultate iti ofera ceea ce cauti sau daca este cea mai potrivita alegere pentru tine. Trebuie sa ai o diploma sub care sa te adapostesti. Nu contest, sunt foarte multi tineri cu care ne mandrim, care studiaza la facultati de renume si care realizeaza multe lucruri importante la nivel academic.

Insa restul? In fiecare an, ies aproximativ 400 de studenti cu diploma de manager doar de la Ase Bucuresti. Este destul de naiv sa ne gandim ca toti acestia vor deveni manageri sau macar vor ajunge intr-un loc unde vor pune in aplicare ceea ce au invatat in timpul facultatii. Cu alte cuvinte: ai carte..dar n-ai parte de ceea ce-ti doresti. Asa ca, de ce sa ne irosim 3 ani din viata cand putem face atatea alte lucruri?

Be your own BOSS
Tineri si studenti viseaza ca intr-o zi vor avea propriile afaceri, ca vor depinde numai de ei, insa aceste vise sunt rapid uitate odata cu terminarea facultatii sau dupa gasirea primului job. Ei intra voluntar in asa numita ”cursa a sobolanului”, in care  majoritatea raman prinsi pentru restul vietii. Incep usor usor sa se lupte pentru avansari, pentru salarii mai mari si vor uita curand ca acum putin timp si-au promis ca vor fi propriul lor sef.

Un alt motiv pentru care majoritatea doresc sa-si deschida o afacere, insa nu o fac este teama de esec. Sunt rapid descurajati atat de prieteni, cat si in general de cei din jur si renunta inainte de a incerca. Gandeste-te la cei care au reusit, la povestile lor. Daca toti ar fi renuntat, astazi nu am mai putea vorbi de ”povesti de succes”.

Inger ingerasul meu... 
Ai ideea, ai totul pregatit, doar ca nu ai bani. Un credit la banca este destul de riscant si in plus, fiind atat de tanar si fara venituri probabil ca nici nu-l vei primi. Ideal este sa gasesti un asa numit ”business angel”. Acesti business angels sunt investitori care cauta sa ofere finantare proiectelor care nu au posibilitatea de a le obtine din alte surse de finantare. In general, cei care apeleaza la acesti ”ingeri” au nevoie de sume mici de capital. Mai multe detalii poti gasi pe www.eban.org.

Intr-adevar, in Romania va mai trece ceva timp pana cand vom depasi anumite conceptii atat de bine imprimate, pana cand nu vom mai inceta sa ne gandim doar la esec si sa avem mai mult curaj. Pana atunci insa, sa nu uitam: practice makes perfect!



Tags: editorialbusinesssucces

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

10 sfaturi pentru succes in afaceri de la 10 antreprenori romani

de Florin Amariei
18 Mai 2020
Daca iti faci planuri pentru o afacere si te simti uneori descurajat de imprejurari si intamplari, atunci ar fi bine sa salvezi articolul acesta si...

Succesul este rezultatul esecului!

de Catalin Chivu
22 Oct 2015
Oamenii cei mai de succes nu sunt cei care stiu sa aiba succes, ci aceia care stiu sa piarda. Cei care stiu sa si piarda inteleg rolul pe care-l...

Soldatul de business ...cu SERVIETA

de Silviu Marian Banila
14 Ian 2015
Soldatul cu servieta este omul de afaceri din "beretele verzi". Alearga dupa verzisori, imbracat in costum, nu in echipament militar. In picioare nu...

Secretul pentru afaceri de succes: puterea prezentului

de Maria Nicutar
07 Ian 2015
Eckhart Tolle se poate sa fie un nume cunoscut si pentru tine. Este faimos pentru milioane de oameni din intreaga lume. Si nu pentru ca este frumos,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]