Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA-urile, II si IF, indemnizatie aproape dubla fata de ce s-a stabilit initial

de Florin Amariei 30 Mar. 2020 8643
4.19 din 61 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Vesti bune pentru PFA, IF si II. Acestea vor primi o indemnizatie aproape dubla fata de ce s-a stabilit. Va reamintim ca am relatat AICI despre banii pentru astfel de entitati afectate de pandemia Covid-19 cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2.

Persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si intreprinderile familiale (IF) fara salariati, care-si intrerup activitatea in timpul starii de urgenta, vor primi o indemnizatie lunara fixa de la stat. Daca initial s-a stabilit ca aceasta sa fie de 2.230 de lei, Guvernul s-a razgandit, printr-o ordonanta de urgenta adoptata deja, si o va majora la putin peste 4.000 de lei.
 
Ordonanta de urgenta a Guvernului 30/2020 facea referire la o indemnizatie fixa egala cu salariul minim brut pe tara, care are un cuantum in momentul de fata de 2.230 de lei. Acum, din fericire, va fi peste 4.000 lei.
 
Aceasta va putea fi acordata, la cerere, PFA-urilor, II-urilor si IF-urilor fara salariati care-si intrerup activitatea in timpul starii de urgenta.
 
Conform deciziei autoritatilor, aceasta va fi stabilita la 75% din castigul salarial mediu brut. Asta ar insemna aproximativ 4.072 de lei, adica aproape o dublare a sumei initiale.
 
Potrivit declaratiilor ministrului muncii, Violeta Alexandru PFA-urile, II-urile si IF-urile vor putea solicita banii la agentiile teritoriale pentru plati si inspectie sociala. Procedura va fi, teoretic, la fel ca in cazul angajatorilor care vor cere subventionarea indemnizatiilor de somaj tehnic.
 
Astfel, lucratorii independenti vor depune la agentia din zona lor o cerere de acordare a indemnizatiei si o declaratie pe propria raspundere catre ANPIS, banii urmand sa fie acordati strict pentru perioada starii de urgenta.
 
Pentru perioada 16-31 martie 2020, profesionistii vor depune individual cererile si declaratiile la inceputul lunii aprilie 2020. Ulterior, pentru perioada 1-14 aprilie 2020, documentatia se va depune la inceputul lunii mai 2020. Cele doua perioade reprezinta cat este stabilit momentan sa tina situatia de urgenta, cu posibilitatea prelungirii daca este nevoie. Indemnizatiile nu se vor mai acorda dupa terminarea starii de urgenta.
 
In 15 zile de la depunerea documentatiei, PFA-urile, II-urile si IF-urile vor primi banii de la stat. Iar apoi vor trebui sa declare si sa achite impozit pe venit si contributii de pensii si sanatate.
 
Atentie! Cei care sunt in aceeasi situatie, dar care au salariati, vor putea sa ceara numai subventionarea somajului tehnic pentru salariati, nu si in nume propriu. Totusi, PFA-urile ar putea sa ceara si indemnizatia obisnuita de somaj, daca au contract cu agentiile de ocupare a fortei de munca si au platit contributii la stat.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: banipfaiiifindemnizatie dubla

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.19 din 5 - 61 voturi.

Articole conexe

IMM Invest Plus: Plafonul garantiilor se va majora

de Bianca Tila
01 Nov 2023
Plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus pe perioada de valabilitate (pana pe data de...

MIPE: Doua apeluri de proiecte in domeniul digitalizarii IMM-urilor

de Bianca Tila
27 Ian 2023
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene lucreaza la pregatirea a doua apeluri de proiecte in domeniul digitalizarii IMM-urilor. In acest...

CE: Investitii majore pentru infrastructura de apa si eficienta energetica

de Bianca Tila
29 Nov 2022
Comisia Europeana a aprobat Programul de Dezvoltare Durabila. Acesta va aduce 3,768 km de conducte noi sau optimizate pentru sistemele de distributie...

Proiecte de investitii: Termenul a fost prelungit pana la 1 octombrie

de Bianca Tila
13 Sep 2022
Perioada de depunere a proiectelor pentru Schema de ajutor a fost prelungita pana la data de 1 octombrie 2022. Obiectivul acestora este de a sprijini...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]