Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul PNDR 2014-2020, sanse pentru fermieri

de Marian Curelaru 10 Mar. 2014 4826
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Conform autoritatilor din agricultura, Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are la baza o strategie de finantare a investitiilor axata pe nevoile reale ale spatiului rural, punand accentul pe incurajarea tinerilor fermieri si pe sustinerea fermelor familiale, in scopul de a crea o patura de mijloc stabila si care sa actioneze ca o plasa de siguranta pentru economia rurala.

Romania va trimite Comisiei Europene o prima varianta a noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in jurul datei de 15 martie, a declarat George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, pentru Agerpres. Din cele 24 de masuri existente in PNDR 2007-2013, in noul Program au mai ramas doar 14 masuri, cele care sprijina investitional fermele, care ofera plusvaloare, locuri de munca si care asigura dezvoltarea si modernizarea satului romanesc. Suma aprobata de Uniunea Europeana pentru PNDR 2014-2020 este de 8,1 miliarde euro, la care se adauga cofinantarea Romaniei. Finantarile vor fi orientate catre 14 masuri principale structurate pe trei directii: produse vegetale si achizitie de utilaje; zootehnie (prioritar fiind sectorul de reproductie) si dezvoltarea fermelor de familie.

La capitolul "Dezvoltarea exploatatiilor agricole si a intreprinderilor" sunt cuprinse urmatoarele sub-masuri:

Submasura "Instalarea tinerilor fermieri" finanteaza tineri fermieri avand pana la 40 de ani la momentul depunerii solicitarii de finantare care se instaleaza pentru prima data ca sefi de exploatatie. Suma alocata este de pana la 60.000 de euro pentru fiecare tanar instalat, pentru o exploatatie cu dimensiunea Valorii Productiei Standard care se incadreaza intre 15.000 si 50.000 de euro. Tinerii fermieri pot solicita doua transe de plata, prima in cuantum de 70% din valoarea primei de instalare, a doua in cuantum de 30% raportat la aceeasi valoare, cu conditia comercializarii productiei proprii in procent de minim 30% din valoarea primei transe.
Pentru aceasta masura sunt alocate prin PNDR 2014-2020 400 milioane euro.

Submasura "Sprijin pentru infiintare de activitati neagricole in zone rurale". Beneficiarii acestei submasuri sunt fermierii sau membrii unei gospodarii agricole care isi diversifica activitatea, prin infiintarea unei noi intreprinderi cu activitati productive non-agricole, servicii si activitati mestesugaresti, in spatiul rural.

Sprijinului public nerambursabil este de minimum 10.000 de euro si de maximum 70.000 de, acordat sub forma de prima (plata forfetara) in doua transe: 70% la primirea deciziei de finantare; 30% in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.

Acordarea celei de-a doua transe este conditionata de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. In cazul nerespectarii planului de afaceri, se recupereaza prima transa, proportional, in raport cu obiectivele realizate.

Suma alocata pentru perioada 2014-2020 este de 100 milioane euro.

Submasura "Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici" acorda finantare pentru investitii in exploatatiile agricole a caror dimensiune economica este cuprinsa intre 8.000 si 14.999 euro. Sprijinul public nerambursabil este de 15.000 euro pentru o exploatatie agricola, acordat de asemenea sub forma de prima in doua transe de plata. In baza unui plan de afaceri si cu conditia ca la solicitarea celei de-a doua transe de plata sa demonstreze ca o parte din productie e comercializata.

Suma alocata prin PNDR 2014-2020 este de 150 milioane de euro.

Submasura "Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati non-agricole" finanteaza activitati productive non-agricole, servicii si activitati mestesugaresti, turism rural si producere de biocombustibili din biomasa, in spatiul rural. Sprijinul nerambursabil este de 200.000 euro/beneficiar pe trei ani fiscali, intensitatea sprijinului public nerambursabil fiind de maximum 90%, conform "regulei de minimis".

Suma alocata pentru perioada 2014-2020 este de 150 milioane euro.


Tags: programul national de dezvoltare ruralafinantarea investitiilorfermierisubmasuri

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Fonduri europene in agricultura: AFIR lanseaza inca doua submasuri pentru antreprenori

de Idei de afaceri
29 Ian 2018
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste in perioada 29 ianuarie - 30 aprilie 2018 solicitari pentru finantarea proiectelor de...

AFIR a simplificat formularele specifice submasurilor dedicate beneficiarilor publici

de Alina Constantinescu
04 Sep 2017
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a adus modificari formularelor prin care se solicita platile pentru submasurile care au...

Fonduri europene pentru micii fermieri: proiectele se depun la AFIR pana la 15 mai

de Marinache Paula
06 Feb 2017
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) aminteste tuturor celor interesati ca se pot depune proiecte cu finantare europeana...

Fonduri europene pentru micii fermieri: ce conditii trebuie indeplinite

de Alina Constantinescu
20 Dec 2016
Pana pe 15 mai 2017 va fi deschisa prima sesiune de depunere a proiectelor pentru submasura (sM) 6.5 "Schema pentru micii fermieri" din cadrul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]