Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se incepe o afacere

de Robert Bratu 09 Nov. 2010 6597
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Inceperea unei afaceri (chiar daca este prima sau a cincea) se intampla rar sa fie un proces ordonat, asa cum ne-am dori. Indiferent cu cata meticulozitate am actiona, orice fel de probleme neasteptate (sau oportunitati) ne duc in alta directie. Oricum, doar pentru ca afacerea este haotica din fire, asta nu inseamna ca ar trebui sa ignoram planificarea. Chiar daca planurile nu sunt respectate in intregime, asa cum ne-am fi asteptat, ele sunt de folos pentru ca ne ofera o harta generala cu ceea ce vrem sa indeplinim.

Harta ta ar trebui sa includa urmatoarele:

Modelul afacerii
Modelul tau de afaceri este sufletul tuturor lucrurilor. El reprezinta o metoda clar definita care creeaza valoare ce poate fi schimbata pentru ceea ce economistii numesc "chirii economice sau profituri".

Aceasta nevoie nu este neaparat complicata. Daca scopul tau este sa deschizi o pizzerie, modelul tau de afacere ar trebui sa fie format din: “vom face bani vanzand pizza si alte feluri de mancare italieneasca comunitatii din imprejurimi, cu o suma de bani mai mare decat cea pe care o platim pentru prepararea ei”. Prin model de afaceri, ne referim la baza - strategia pentru obtinerea profitului. Acest lucru este mai important pentru dezvoltare decat oricare alt element din procesul de incepere, incluzand planul de business.

Finantarea
Urmatorul lucru important de pe lista este finantarea. Acea vorba veche “e nevoie de bani ca sa faci bani” nu este valabila in toate situatiile, dar exista oameni care o spun si astazi: este adevarata in majoritatea afacerilor si exista sanse sa o includa si pe a ta. Fara capitalul de inceput probabil nu vei ajunge prea departe. Totusi, este vital sa faci o evaluare sincera legata de costurile necesare infiintarii. Acestea ar putea include:

• Spatiul pentru birouri (sau provizii pentru crearea unui birou acasa)
• Echipamente necesare sau softuri pentru calculatoare
• Alte nevoi personale
• Inventar

Odata ce stii de cati bani ai nevoie, incepe dezvoltarea unui plan pentru obtinerea lor. Vei apela la un imprumut? Vei folosi economiile personale? Vei cauta sa atragi capital? Vei folosi carti de credit? Nu exista o solutie care sa se potriveasca tuturor in vederea problemei finantarii – in functie de nevoile personale, fiecare din aceste optiuni va fi mai mult sau mai putin atractiva.

Echipa
Doar daca incepi o afacere care implica una sau doua persoane (precum un magazin de cafea condus in familie) poti apela la membrii echipei sau la cunostinte personale. Ca CEO al unei companii abia infiintate, pur si simplu nu poti face absolut tot. In loc sa te ocupi de tot, vei avea mai mult succes daca vei delega sarcinile membrilor echipei si subordonatilor. Esecul sau neobisnuinta de a delega sta la baza multor probleme de management. 

Oricum, singurul mod in care te vei simti confortabil sa delegi sarcini altora este daca tu crezi ca acei oameni sunt calificati sa duca la indeplinire corect sarcina respectiva. Totusi, importanta gasirii si angajarii echipei potrivite nu poate fi foarte solicitanta. 

Locatia
Fiecare afacere (care nu este online) necesita un loc in care sa isi desfasoare activitatea. In trecut, acest spatiu putea fi chiar masa din bucatarie sau sufrageria. Dar acum, daca afacerea isi doreste catusi de putin succes, probabil vei opta pentru un spatiu elaborat, un depozit sau o cladire de birouri. Tipul de business pe care il incepi ar trebui sa iti spuna ce fel de locatie ai nevoie. 

Evident, daca afacerea ta necesita masinarii care trebuie depozitate undeva, nu va merge sa iti desfasori activitatea in locuinta proprie. Dar daca esti contabil, poti lucra foarte bine de acasa sau intr-un birou micut inchiriat. Cheia acestei faze este sa iti analizezi bine necesitatile referitoare la locatie si sa te axezi pe management, cum ar fi sa iei in considerare costurile de inchiriere si lucruri de acest gen. 

Planul de afaceri
Planul de afacei este cel care leaga totul. Odata ce ai pus la punct un model de afaceri bine definit, un sistem de finantare sigur, relatiile cu echipa si o locatie reala, un plan de afaceri va descrie procesul pas cu pas, punand totul in miscare. Acesta include:
 
• Programe si date ale indeplinirii sarcinilor cheie
• Analize financiare
• Repere cheie si indicatori de succes
• Piata tinta (care sunt clientii tai?)
• Punctele forte versus concurenta
 
Fii atent sa nu lasi scrierea planului de afaceri sa devina un chin intins pe cateva luni, care va duce la pierderea timpului. In cele mai multe cazuri, acesta nu trebuie sa contina 50 sau 100 de pagini. In schimb, obliga-te sa pui pe hartie procesul de infiintare si manageriere al companiei. Tine minte, scopul planului de afaceri este sa ghideze actiunile tale si ale echipei tale, nu sa ii impresioneze pe cei din afara.



Tags: afacereplanurifinantare

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum sa atragi cei mai buni angajati pentru noua ta afacere

de Idei de afaceri
29 Apr 2024
Initierea unui business este un eveniment important in viata fiecarui antreprenor. Prima afacere poate fi comparata, cu usurinta, cu prima dragoste,...

Evolutie antreprenoriala. De la o afacere mica la brand

de Idei de afaceri
30 Apr 2024
Din punctul unora de vedere, branding-ul este etapa finala pentru o afacere, apogeul, daca doriti. In momentul in care vorbim de brand, vorbim de...

Vrei sa-ti deschizi un magazin online pentru afacerea ta?

de Idei de afaceri
26 Oct 2020
In ziua de azi, este important sa ai o prezenta online: nu doar pe retelele de socializare, dar si un website pentru afacerea ta. Dar realizarea...

Cum iti protejezi mica afacere in timpul unei crize mondiale

de Idei de afaceri
07 Mai 2020
Printre categoriile puternic afectate de criza cauzata de pandemie se numara si firmele mici sau antreprenorii aflati la inceput de drum. Astfel de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]