Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

FMI, despre Romania: Cresterea economica bazata pe consum trebuie schimbata

de Florin Amariei 07 Iun. 2019 2560
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In timpul unei vizite de lucru in Romania, FMI arata ca ar trebui sa renuntam treptat la cresterea economica bazata pe consum.

Politica Guvernului Romaniei de crestere economica bazata pe stimularea consumului a provocat dezechilibre macroeconomice, precum cresterea inflatiei si a deficitelor fiscal si de cont curent, astfel ca o schimbare de strategie este necesara pentru a reduce probabilitatea unei contractii economice care sa succeada cresterii economice, avertizeaza Fondul Monetar International, in raportul evaluarii anuale a economiei romanesti.
 
"Desi a ajutat la cresterea mai rapida a veniturilor oamenilor catre nivelul tarilor avansate ale UE, modelul Romaniei de crestere economica bazata pe stimularea consumului a incurajat dezechilibrele macroeconomice", se precizeaza in documentul prezentat vineri la Bucuresti de seful misiunii FMI pentru Romania, Jaewoo Lee.
 
"Presiunile inflationiste, care s-au atenuat spre sfarsitul anului trecut, au reaparut, afectand in mod disproportionat veniturile reale ale saracilor si subminand in mod potential competitivitatea. Deficitul fiscal si cel de cont curent au crescut. Atat investitiile publice, cat si cele private, sunt pe o tendinta descrescatoare in ultimii ani, inrautatind perspectivele de crestere pe termen lung. Luand in considerare toti acesti factori, Romania inregistreaza, intr-o masura apreciabila, o deviatie fata de alte tari cu o situatie comparabila", a declarat reprezentantul FMI pentru Romania.
 
Acesta a recomandat modificarea acestei strategii economice, pentru evitarea aparitiei unei contractii economice abrupte.
 
"Este necesara o schimbare de directie a politicilor, pentru a reduce probabilitatea unul alt scenariu boom-bust (crestere exponentiala urmata de o contractie abrupta, n.red). O recesiune tinde sa afecteze mai sever veniturile si standardele de viata ale saracilor", a afirmat Jaewoo Lee.
 
De asemenea, reprezentantul FMI a avertizat ca daca politicile economice nu isi vor schimba directia, progresele inregistrate pana in prezent la nivelul convergentei s-ar putea diminua, astfel ca veniturile reale ale pensionarilor si ale celor saraci vor fi afectate dur.
 
"Daca politicile nu-si vor schimba directia, progresele realizate in ceea ce priveste convergenta s-ar putea diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale in special ale pensionarilor si a celor saraci. O combinatie de politici mult mai echilibrata este necesara pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evolutii: in primul rand si cel mai important, consolidarea fiscala insotita de o politica monetara mai dura si o flexibilitate mai mare a cursului de schimb valutar", se mentioneaza in raportul transmis de reprezentantul FMI.
 
Acesta a atras atentia ca scaderea competitivitatii se va reflecta in indicatorii economici.
 
"Desi in prezent cresterea este proiectata sa ramana la aproximativ 4% in 2019, alimentata de majorarile salariale si de consum, deficitul de cont curent este proiectat sa depaseasca 5% din PIB. Pe termen mediu, deficitul de cont curent este proiectat sa ramana ridicat, in timp ce avansul PIB-ului incetineste, reflectand pierderea competitivitatii. Un mix de politici mult mai echilibrat si impulsionarea reformelor structurale sunt necesare pentru a sprijini potentialul de crestere pe termen lung si convergenta sustenabila a veniturilor spre cele din Europa Occidentala", a adaugat Jaewoo Lee, conform Agerpres.
 
Acesta a cerut scaderea deficitelor fiscale, aratand ca in mod traditional Romania nu face acest lucru, in ciuda perioadei economice bune pe care o traverseaza.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: fmiromaniacrestere economicaconsum

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

CJUE: Ajutorul acordat TAROM de catre Romania respecta regulile pietei interne

de Bianca Tila
06 Nov 2024
Tribunalul General din cadrul Curtii de Justitie a Uniunii Europene a respins actiunea inaintata de Wizz Air referitoare la un ajutor acordat de...

Romania se afla printre statele cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE

de Bianca Tila
25 Sep 2024
Rata medie pentru achizitionarea unui apartament cu doua camere in Bucuresti a ajuns sa detina o pondere de aproximativ 40% din salariul mediu pe...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai semnificativa crestere a datoriei in 2023

de Bianca Tila
22 Apr 2024
Deficitul guvernamental in UE a crescut anul trecut, de la 3,4% din PIB in 2022, pana la 3,5% din PIB in 2023. Romania se numara printre tarile...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]