Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6 pasi pentru a evita un plan de afaceri deficitar

de Silviu-marian Banila 22 Dec. 2010 4626
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Joaca de-a afacerile e ca mersul pe sarma. Sau ca o calatorie sprancenata la bordul unui autobuz supraincarcat, de-a lungul serpentinelor. Vedem prapastia, dar si cum o ocolim. Intotdeauna, ne aflam intre extaz si agonie. Nu intre agonie si extaz. Pentru ca-n afaceri intai vine succesul, apoi dezastrul. Foarte putini se mai trezesc din faliment. Dar nu e cazul nostru. Avem resurse si stim sa ne ferim.

Centurile de siguranta ne vor proteja, atata timp cat nu uitam sa ni le punem. Poti evita un plan de afaceri de cosmar prin respectarea celor sase pasi fundamentali de mai jos. Astfel, te vei bucura de un inceput frumos in business-ul tau, departe de corturile gri si zdrentuite ale celor rapusi de esec. Vei cunoaste cuvantul cu „S”, nu cu „E”, adica Succesul in locul Esecului.



Doua teme feroce, demne de urmarit.

1. Moartea unui plan de afaceri

E posibil sa scrii un plan de afaceri genial, pe care uiti sau pur si simplu ti-e teama sa-l prezinti investitorilor. Ascunderea lui intr-un sertar si lansarea unei afaceri „dupa gust”, fara a studia ingredientele, e ca si cum ai manca un caine preparat intr-un restaurant chinezesc, in loc de miel. Viata iti va juca feste.

Moartea unui plan de afaceri survine in momentele de deruta. Nu-l lasa sa se demodeze, actualizeaza-l constant, foloseste-l, transforma-l intr-o biblie economica a afacerii tale. Daca nu risti,  nu castigi. Si daca nu castigi, nu mai ai pentru ce risca. Viata? E compusa din asumari, riscuri si urmarirea succesului.

2. Fii realist

Excesul de optimism poate duce la „omuciderea” planului tau de afaceri. El prinde viata, devine uman, apoi moare, sub evidenta unor visuri contrare realitatii. Analizele SWOT stiintifico-fantastice nu-ti vor aduce decat durere. Vei castiga doar daca insisti asupra Amenintarilor si Slabiciunilor. Acolo trebuie sa lucrezi. Desigur, optimismul trebuie mentinut, in limitele evolutiei. Fii insa sincer cu propria-ti  persoana. Apeleaza la sfaturile prietenilor, rudelor, pentru a te confrunta cu mai multe pareri. Viitorul afacerii tale e supraevaluat sau realist ?

3. Cineva iti sufla in ceafa

E concurenta. Baietii astia nu stau, sunt ca o haita de lupi. Sta in menirea lor sa-ti caute punctele slabe si sa te doboare. Nu miza pe prietenia concurentei. Nu-ti imagina cum Coca Cola si Pepsi stau la o masa, in armonie, depanand povesti. In orice situatie, unul din noi spioneaza, se intereseaza, cauta zambind punctele slabe. Nu-ti imagina cum germanii de la Volkswagen ii lauda pe romani pentru Duster-ul lor, care se vinde ca painea calda. Ajusteaza-ti planul de afaceri in functie de miscarile concurentei. Fii cu ochii pe ei.

4. Mai destept, nu mai voluminos

Daca planul tau de afaceri are tot atatea pagini cat DEX-ul, nu e de bine. S-ar putea sa cuprinda numai idei de viitor si nimic palpabil, de prezent. Asigura-te ca planul este destept, nu voluminos, compact, nu greoi. 

5. Infrunta toate riscurile

Decat sa infrunti toate aceste riscuri in forma lor fizica, mai bine le anticipezi. Astfel, e bine sa treci in revista toate, chiar toate riscurile pe care le implica afacerea ta. Numai asa vei avea o imagine clara a ceea ce urmeaza sa faci.

6. Decizii gandite sau pentru spectacol?

Nu executati cascadorii riscante in afacerea dumneavoastra doar pentru a speria concurenta. Aceste asumari trebuie sa aduca profit, nu doar un plus de imagine. De aceea, e vital sa va justificati toate deciziile prin simplul raspuns la intrebarea : O SA ADUCA PROFIT URMATOAREA MEA MISCARE PE PIATA? SAU E DOAR UN BALON DE SAPUN?



Tags: plan afacerisuccesrisc

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Planul de afaceri pentru o pizzerie. Ce NU trebuie sa lipseasca dintr-un plan de afaceri eficient

de Bianca Tila
23 Iul 2024
Succesul unei afaceri este determinat de eficienta planului de afaceri. O schita de inceput ghideaza pasii si strategiile necesare pentru o pizzerie...

Succesul afacerii piscicole. Conditii generale pentru cresterea somnului

de Idei de afaceri
15 Apr 2024
Pentru succesul afacerii piscicole trebuie respectat un plan strict. Conditii generale   - Pastrati igiena in hala de crestere! Fiind...

Covrigarie. Factori de care depinde succesul afacerii

de Idei de afaceri
18 Iun 2024
Perspectivele unei afaceri cu covrigi sunt luminoase. Covrigii sunt bine ancorati in constiinta romanilor si pot aduce incasari de exceptie celui...

Afaceri de succes. Strategia de resurse umane

de Idei de afaceri
19 Iul 2024
Strategia de resurse umane este ansamblul structurat al activitatilor de resurse umane prin care o firma urmareste sa-si indeplineasca obiectivele...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]