Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acte necesare pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata (SRL)

de Bianca Tila 11 Iul. 2024 257
Acte necesare pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata (SRL)
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Daca ai o idee buna de business sau vrei sa vezi cum decurge viata ta ca si antreprenor, atunci nu mai sta pe ganduri si hai sa intocmim actele necesare pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata.

Infiintarea unei firme poate fi un proces greoi, insa trebuie sa ai rabdare, nimic nu s-a construit intr-o singura zi. Deschiderea unei firme poate sa-ti ofere noi oportunitati, dar iti da si ocazia sa te provoci pe tine. Ca si viitor antreprenor trebuie sa stii ca vei da de situatii noi, in care decizia ta joaca un rol important.
 
Pana la acele decizii, hai sa vedem cum poti sa iti faci o firma.
 

Ce este SRL-ul?

 
Pasii pentru infiintarea unui firme ar fi inutili, daca tu, viitorul antreprenor, n-ai cunoaste termenul de SRL. In acest sens, hai sa elucidam unele mistere, spunand ca SRL-ul este o societate cu raspundere limitata. Aceasta este una dintre cele mai flexibile forme legale pe care o companie cu raspundere limitata le poate avea in fata legii.
 
De asemenea, antreprenorii pot opta si pentru SRL-D, care este o societate cu raspundere limitata - debutanta. Aceasta varianta poate fi deschisa de anumite persoane fizice care nu au mai inregistrat nicio alta firma la Registrul Comertului si care au un domeniu de activitate redus.
 
Multi opteaza pentru crearea unui SRL, fie ca sunt la inceput de drum sau experimentati. O astfel de societate are o forma juridica de organizare foarte simpla, mulandu-se perfect pe startup-uri. Nu uita, deschiderea unei afaceri vine la pachet cu responsabilitati si costuri de infiintare.

Daca si tu vrei sa iti deschizi o afacere, gasesti in ghidurile noastre informatii complete pentru un start in afaceri plin de succes...click AICI pentru detalii si comenzi<<

Ce acte sunt necesare pentru infiintarea unei firme?

 
Documentele necesare infiintarii unei firme sunt urmatoarele:
 
- Cererea de inregistrare (original) 
 
- Anexa privind inregistrarea fiscala
 
- Declaratia-tip pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/desfasurare a activitatii pentru sediul social si/sau sedii secundare sau, dupa caz, la terti
 
- Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii denumirii firmei
 
- Actul constitutiv (original) 
 
- Documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si, daca este cazul, inscrisul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu secundar.
 
- Actele de identitate ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor sau auditorilor persoane fizice (copie certificata de parte);
 
- Dupa caz, declaratia pe propria raspundere a persoanei fizice cetatean strain in nume propriu sau ca reprezentant al persoanei juridice straine care nu este inregistrata fiscal in Romania, in original si, dupa caz, traducerea realizata de un traducator autorizat
 
- Informatiile din cazierul fiscal al persoanelor fizice care au obligatia prezentarii certificatului de cazier fiscal (obtinute de catre ORCT, din oficiu, de la ANAF), in original
 
- Daca este cazul:
 
*actele de inregistrare ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor persoane juridice (copie certificata)
 
*avizul asociatiei de proprietari privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018
 
*mandatul pentru persoana abilitata sa semneze actul constitutiv in numele si pe seama fondatorului persoana juridica (copie certificata); 
 
*dovada autorizatiilor sau avizelor eliberate de autoritatile competente ca o conditie prealabila inmatricularii/inregistrarii in registrul comertului, cand emiterea unor astfel de autorizatii sau avize este prevazuta de lege, respectiv dovezile privind indeplinirea conditiilor prevazute prin legi speciale, corespunzator domeniului de activitate (in original sau copie certificata)
 
*dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original)
 
- Declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice
 
- Dovezile privind plata tarifului legal 
 

Cat costa infiintarea unei firme?

 
Costurile de infiintare pentru o societate cu raspundere limitata includ taxa de inregistrare si publicare in Monitorul Oficial (122 lei) si taxa pentru notar in vederea obtinerii specimenului de semnatura si a declaratiilor unice (100 de lei).
 
De asemenea, puteti opta pentru o firma specializata care sa va ajute sa va intocmiti toate cele necesare, insa trebuie sa luati in calcul sumele care se vor adauga.
 
Pe langa aceste costuri, la infiintarea societatii se pot adauga costurile pentru serviciile unui contabil. Comparativ cu o persoana fizica autorizata (PFA), care isi permite sa-si tina singur contabilitatea, SRL-ul are nevoie de servicii de contabilitate.
 
In ceea ce priveste costurile de contabilitate, acestea difera in functie de criteriile dorite - platitor/neplatitor de TVA, cu sau fara importuri si exporturi intracomunitare, cu sau fara angajati, numar de documente procesate. In medie, aceste costuri sunt de 500 de lei/luna la inceput.
 

Cum se inregistreaza o societate cu raspundere limitata?

 
Pentru infiintarea unei firme trebuie parcursi cativa pasi esentiali. Acestia trebuie efectuati inainte de a depune documentele de mai sus la Oficiul National al Registrului Comertului.
 
In primul rand, trebuie sa alegi un nume pentru firma ta. Daca intampini probleme, nu ezita sa cauti ajutor, chiar pe site-ul nostru.
 
Un alt pas de urmat este stabilirea codurilor CAEN de care vei avea nevoie pentru a-ti desfasura activitatea. De asemenea, decide care va fi cel principal si care vor fi codurile secundare.
 
Inainte de infiintarea unei firme este important sa te decizi daca vei porni singur la drum sau vei fi insotit de un asociat.
 
In partea legala cineva trebuie sa raspunda, mai exact trebuie sa alegi o persoana care va reprezenta legal firma. Aici poti fi trecut tu, fondatorul firmei, un alt asociat sau o persoana din afara firmei.
 
Un ultim lucru din aceasta lista, este sa te asiguri ca ai un sediu social.
 
Dupa ce ai indeplinit aceste cerinte, esti gata sa mergi sa-ti depui dosarul pentru infiintarea SRL-ului.

Actele necesare pentru deschiderea unui cont bancar al SRL-ului

 
Alegerea bancii pentru deschiderea unui cont de business este un pas mare in lansarea afacerii. Orice firma are nevoie de un cont bancar pentru a functiona ca business. In plus, contul curent bancar iti va facilita relatiile comerciale cu autoritatile si angajatii. Astfel, trebuie sa alegi informat banca potrivita nevoilor tale.
 
Uite cateva lucruri de analizat in alegerea bancii:
 
- oferta bancilor si conditiile impuse
 
- valoarea comisioanelor
 
- suport tehnic oferit
 
- facilitati pentru companii
 
- numarul de sucursale si disponibilitatea lor
 
- nevoile afacerii tale - plati, incasari, plata taxelor la bugetul statului, schimb valutar, credite, etc.
 
Pentru a deschide un cont de business, ai nevoie de cartea de identitate si de reprezentantul legal al firmei.
 

Acte necesare obtinerii codului fiscal al firmei

 
Codul fiscal al firmei este o modalitate de identificare a persoanelor fizice si juridice ce vor sa desfasoare activitati comeriale. Fiecare cod de identitate fiscala este unic, astfel in functie de categoria juridica a comerciantilor exista urmatoarele tipuri:
 
- cod de inregistrare fiscal - pentru persoane fizice care nu sunt comercianti si care obtin venituri din activitati independente
 
- numar de inregistrare fiscal - pentru persoane fizice, fara CNP
 
- CNP-ul atribuit la nastere pentru persoanele fizice
 
- cod de identitate fiscal - pentru persoanele juridice care nu sunt comercianti si pentru entitatile fara personalitate juridica
 
- cod de identitate fiscala - pentru comercianti, persoane juridice si fizice
 
In acest sens, pentru obtinerea codului fiscal vei avea nevoie de:
 
- acte infiintare (de exemplu: statut, regulement, hotarare judecatoreasca)
 
- act spatiu

Daca si tu vrei sa iti deschizi o afacere, gasesti in ghidurile noastre informatii complete pentru un start in afaceri plin de succes...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
- alte documente solicitate de organul fiscal competent pentru determinarea corecta a situatiei fiscale a contribuabilului 
 
- declaratie de inregistrare fiscala
 

Deschiderea unei firme - sfaturi utile pentru infiintarea unei societati

 
Daca in trecut, multi ezitau sa inceapa o firma in Romania, afla ca investitorii straini au pus tara noastra pe harta hub-urilor de afaceri din Europa. De cativa ani, Romania este considerata un mediu propice inceperii unei afaceri, avand in vedere costurile relativ scazute in infiintarea unei SRL.
 
In comparatie cu alte state europene, antreprenorii sau investitorii profita de un tratament fiscal foarte bun si de simplificarea procesului de infiintare. Acestea sunt doar cateva avantaje financiare ce tin de infiintarea unei afaceri in Romania.
 
Un lucru pe care trebuie sa-l cunosti dupa ce iti deschizi o afacere este ca trebuie sa te informezi mereu cu privire la legislatia legata de business, precum si la industria in care activezi. Este important sa cunosti schimbarile legislative care te vizeaza, pentru a fi la zi. De asemenea, nu uita sa te asiguri ca ai toate autorizatiile necesare pentru buna functionare a businessului. Atat la inceput, cat si pe parcursul activitatii este indicat sa ai toate autorizatiile necesare pentru a nu risca amenzi. Nu uita, acestea pot afecta imaginea firmei!
 
Pentru o societate cu raspundere limitata, ai nevoie de un contabil bun. Acesta va avea un rol esential in afacerea ta, avand in vedere ca va administra veniturile si cheltuielile, va face numeroase bilanturi si va relationa cu statul pentru depunerea unor declaratii.
 
Ca viitor om de afaceri, trebuie sa stii ca investitiile au nevoie de atentie. La inceput este posibil ca resursele financiare sa fie limitate, insa incearca sa investesti in produsele cerute de clienti si in promovare.
 
SRL-ul tau trebuie sa se afle in online, doar suntem in 2023, daca n-ai site, nu existi! Prezenta in social media va juca un rol semnificativ in vanzarile tale, concentreaza-ti atentia in acest sector.


 
Nu uita de la ce idee ai plecat. Un bun antreprenor este organizat, atent si disciplinat. Nu incerca sa-ti amesteci viata personala cu cea profesionala si incearca sa faci din firma ta un loc primitor si profitabil.
 
Infiintarea unei firme este dificila, insa dupa ce termini cu biocratia, te poti ocupa serios de ideea ta. Poti face acel produs sau serviciu visat de tine realitate, iar acest lucru poate deveni palpabil doar daca iti alegi oamenii competenti si potriviti.
 
Un ultim lucru de mentionat este platirea taxelor. Acestea nu sunt mari, insa tot trebuie respectate termene limita. Impozitul pe cifra de afaceri este de 1-3%, in functie de numarul de salariati. In ceea ce priveste impozitul pe profit, acesta este de 16% din profitul obtinut la finalul anului fiscal.
 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: acteinfiintare srlinfiintare firmasrl

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Deschidere SRL in 2018. Care sunt pasii de urmat

de Florin Amariei
31 Mai 2018
In anul 2018, procedura de infiintare a societatilor comerciale a cunoscut o simplificare pe doua planuri. E bine de stiut ca un SRL se poate...

Ghidul Directorului de SRL: cum sa va administrati cu succes afacerea

de Alina Constantinescu
12 Ian 2018
Intrepretarile incorecte ale legii sunt periculoase nu numai pentru imaginea companiei dvs., dar si pentru securitatea si bunul mers al societatii....

Cele doua banci selectate de Ministerul Economiei pentru implementarea programelor START si SRL-D

de Alina Constantinescu
07 Sep 2016
Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a selectat, ca partenere in implementarea Programului pentru stimularea...

Programul SRL-D: Ce pot cumpara intreprinzatorii debutanti cu bani de la stat

de Alina Constantinescu
09 Aug 2016
Romanii care vor sa intre in afaceri pot primi 45.245 lei (circa 10.000 de euro) de la stat prin Programul SRL-D. Astfel, se acorda facilitati pentru...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]