Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stiai ca poti deveni producator de energie electrica?

de Florin Amariei 26 Iun. 2018 4546
4.67 din 9 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Consumatorii casnici pot deveni producatori de energie electrica, iar asta inseamna ca apar si unele avantaje.

Prosumeri. Asa se numesc consumatorii casnici care vor livra in sistem surplusul de energie electrica.
 
„Dar, cand sa o vanda in sistem vine Ministerul de Finante si spune: ce faci, vinzi in sistem? 27 de lei! Pai stai, domnule, cum 27 de lei, ca nu am mutat electronul! L-am tinut in curte. Doar ala pe care l-am dat, l-am dat in sistemul de distributie! De ce imi pui tarif de transport, imi pui accize, vii aici cu tot felul de taxe! Pai mai pot sa fac investitia asta? Niciodata!”, spune Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor.
 
„Ne trezim ca ANAF-ul vine peste oameni si le spune: aveti un venit, ca nu ati mai cumparat curentul! L-ati produs voi si nu ati platit!”, spune Virgil Popescu, vicepresedintele comisiei.
 
In plus, Fondul de Mediu vrea sa finanteze cu cate 5.000 de euro aproximativ 20.000 de persoane fizice, care doresc sa isi monteze instalatii mici de productie a energiei electrice, cu o putere de pana la 6 kilowatti fiecare.
 
„Productia anuala ar rezulta in jur de 750.000 de MWh. Cu valoarea din PZU de 165 de lei, ajungem la 130 de milioane de lei venituri. Aici se pune problema cat este impozitul, despre asta vorbim. Daca mergem pe varianta de 10% impozitul pe venitul global, vorbim de 13 milioane impozit care ar fi datorat la bugetul de stat”, spune Viorel Alicus, director general ANRE.
 
Din 2016, Ministerul de Finante incearca sa gaseasca o varianta pentru a-i taxa pe micii producatori de energie. Acestia nu mai trebuie sa se inregistreze ca PFA si nici nu vor depasi cifra de afaceri de 300.000 de lei pe an, ca sa fie platitori de TVA.
 
„Pentru ca avem obligatii datorate aparatului central si obligatii datorate localelor! Nu stiu cu TVA ul cum o sa se rezolve”, spune Antoaneta Neagoe, sef serviciu in Ministerul de Finante.
 
„Legat de TVA nu exista riscul, iar celelalte obligatii centrale, locale, pur si simplu il scutim, ca sa il incurajam”, spune Iulian Iancu.
 
O alta noutate votata de parlamentari e ca furnizorul de electricitate se va ocupa de decontarea producerii de energie, chiar daca va prelua energie de la producatorul casnic. In plus, racordarea unui prosumer la sistemul de distributie se va face in 30 de zile, incepand, cel mai probabil, din luna august, spune presedintele comisiei.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: producator curentprosumerconsumatori casnici surplusenergie electrica

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.67 din 5 - 9 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]