de Bianca Tila
10 Iul. 2024
87
Intreprinderea individuala ofera flexibilitate, costuri reduse de infiintare si contabilitate simpla pentu un antreprenor care doreste sa demareze o mica afacere.
In mod legal, pentru a desfasura un "small business", una sau mai multe persoane fizice pot opta pentru una dintre formele juridice prevazute in lege:
persoana fizica autorizata (PFA), intreprindere individuala (II), intreprindere familiala (IF), societate cu raspundere limitata-debutant (SRL-D) sau
societate cu raspundere limitata (SRL). Toate acestea ofera avantaje si dezavantaje in functie de modul de functionare, taxele datorate si conditiile de infiintare.
Ce este intreprinderea individuala
Confrom OUG 44/2008, intreprinderea individuala este un tip de intreprindere economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica. In acest sens, intreprinzatorul este cel care organizeaza activitatea in mod sistematic si se foloseste de forta sa de munca si de propriile resurse financiare sau materii prime.
Potrivit legislatiei in vigoare, orice intreprindere individuala trebuie sa aiba un sediu profesional pe teritoriul Romaniei si trebuie sa fie inregistrata si autorizata.
Pasii pentru a infiinta o intreprindere individuala
Daca sunteti interesati de infiintarea unei intreprinderi individuale, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele acte necesare, care se vor depune la Oficiul National al Registrului Comertului.
-
Operatiuni prealabile - Cererea de verificare disponibilitate si rezervare denumire firma (original) - Firma unui profesionist, titular al unei intreprinderi individuale cuprinde numele si prenumele acestuia, precum si forma de exercitare a activitatii si anume „Intreprindere individuala”.
Inregistrare
-
Cererea de inregistrare - formular
-
Anexa privind inregistrarea fiscala - formular, instructiuni de completare a formularului "Cerere de inregistrare fiscala"
-
Declaratia-tip pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/desfasurare a activitatii pentru sediul profesional si/sau sedii secundare sau, dupa caz, la terti - formular
-
Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii denumirii firmei, in original
-
Actul de identitate al titularului intreprinderii individuale (in copie certificata olograf de catre titular privind conformitatea cu originalul)
-
Dovada care atesta dreptul de folosinta asupra sediului profesional si, daca este cazul, inscrisul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de punct de lucru
-
Verificarea unicitatii calitatii de persoana fizica autorizata/titular al intreprinderii individuale/membru al intreprinderii familiale, obtinuta prin grija personalului ORCT
-
Informatiile din cazierul fiscal, in original
Daca este cazul:
-
Avizul asociatiei de proprietari privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 (completat pe formular-tip - original)
Art. 7 1 din OUG nr. 44/2008: Declaratia persoanei fizica titulara a persoanei fizice autorizate, ca sotia/sotul participa in mod obisnuit la activitatea desfasurata de persoana fizica autorizata, in original - formular;
declaratie pe propria raspundere privind patrimoniul de afectatiune, in original
Copii certificate olograf de pe documentele care atesta pregatirea profesionala, daca aceasta este ceruta, potrivit unor prevederi legale speciale
-
Dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original)
In cazul in care cererea de inregistrare este semnata de o persoanaa imputernicita, se va depune si declaratia pe proprie raspundere data sub semnatura privata de titularul II, din care sa rezulte ca acesta indeplineste conditiile legale privind detinerea si exercitarea acestei calitati.
Ce taxe plateste o intreprindere individuala
-
Impozite - 10% impozit pe venit
-
TVA - la infiintare este neplatitor de TVA, dar poate deveni platitor la cerere sau daca depaseste pragul de 300.000 lei venituri anuale
-
CASS - daca suma veniturilor anuale depaseste suma a sase salarii minime nete pe economie, se va plati in plus contributii pentru asigurari sociale de sanatate (CASS), respectiv 10% din suma reprezentand salariul minim brut pe economie - aproximativ 300 de lei pe luna
-
CAS - daca suma veniturilor depaseste 12 salarii minime nete pe economie, atunci se vor adauga si contributiile pentru pensii (contributia pentru asigurarile sociale), tot la nivelul salariului minim brut pe economie
Avantaje si Dezavantaje
Intreprinderea individuala este ideala pentru o mica afacere, mai ales daca luam in calcul avantajele:
-
Are un singur titular, dar iti permite asocierea cu sotul/sotia
-
Contabilitatea poate fi tinuta de titular sau poate angaja un contabil
-
Depunerea documentelor si emiterea certificatului de inregistrare nu dureaza mult timp
-
Intreprinderea poate avea pana la 8 angajati
-
Banii pot fi retrasi oricand, fara taxe suplimentare
-
In obiectivul de activitate se pot adauga pana la 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN, fiind necesara dovada pregatirii profesionale pentru fiecare cod CAEN ales
-
Intreprinzatorul nu va fi considerat un angajat al unor terte persoane chiar daca ar colabora cu acestea exclusiv. Intreprinzatorul poate cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-a organizat intreprinderea individuala
-
Intreprinzatorul este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj
-
Taxele vor fi platite trimestrial in sistem real sau ca norma de venit
-
In cazul mortii titularului, activitatea intreprinderii poate fi continuata de mostenitori
-
Infiintarea unei intreprinderi individuale presupune costuri mici fata de cele ale unei societati cu raspundere limitata
Intreprinzatorul unei intreprinderi individuale se poate confrunta cu urmatoarele dezavantaje:
-
Titularul raspunde pentru obligatiile asumate in exploatarea intreprinderii economice respective cu bunuri din patrimoniul de afectatiuni. In cazul in care acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creantelor, pot fi urmarite si celelalte bunuri ale persoanei fizice.
-
Firma nu poate sa-si aleaga orice nume. Acesta se compune din numele titularului scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui acestuia, la care se adauga sintagma "Intreprindere individuala".
-
Fara pregatire in domeniu, intreprinderea individuala nu poate fi deschisa
Intreprinderea individuala in legislatia muncii
In ceea ce priveste legislatia muncii, regimul juridic al intreprinzatorului persoana fizica titular al intreprinderii individuale cuprinde:
Art. 22. Intreprinderea individuala nu dobandeste personalitate juridica prin inregistrarea in registrul comertului.
Art. 23. Intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale este comerciant persoana fizica de la data inregistrarii sale in registrul comertului.
Art. 24. Pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, si poate colabora cu alte PFA, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.
Art. 25. (1) Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale nu va fi considerat un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 24, chiar daca colaborarea este exclusiva.
(2) Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale poate cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-a organizat intreprinderea individuala.
(3) Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.
Art. 26. Persoana fizica titulara a intreprinderii individuale raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul, iar in caz de insolventa, va fi supusa procedurii simplificate prevazute de Legea nr. 85/2006, cu modificarile ulterioare.
Art. 27. - (1) Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale isi inceteaza activitatea si este radiat din registrul comertului in urmatoarele cazuri:
a) prin deces;
b) prin vointa acestuia;
c) in conditiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Cererea de radiere, insotita de copia certificata pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, dupa caz, se depune la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde isi are sediul profesional, de catre orice persoana interesata.
(3) In cazul prevazut la alin. (1) lit. a) mostenitorii pot continua intreprinderea, daca isi manifesta vointa, printr-o declaratie autentica, in termen de 6 luni de la data dezbaterii succesiunii. Cand sunt mai multi mostenitori, acestia isi vor desemna un reprezentant, in vederea continuarii activitatii economice ca intreprindere familiala.
(4) Dispozitiile art. 11-13 se aplica in mod corespunzator. Activitatea va putea fi continuata sub aceeasi firma, cu obligatia de mentionare in cuprinsul acelei firme a calitatii de succesor.
Inchiderea unei intreprinderi individuale
Pentru a inchide o intreprindere individuala trebuie depuse la ONRC urmatoarele documente:
-
Cererea de inregistrare - formular, bifata la pct. 4 – radiere, cu indicarea motivului radierii
Art. 21, art. 27 si art. 33 din OUG nr. 44/2008: Cererea de radiere, insotita de copia certificata pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, dupa caz, se depune la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde isi are sediul profesional, de catre orice persoana interesata.
Art. 120 din Legea nr. 265/2022:
(1) Orice persoana fizica sau juridica prejudiciata ca efect al unei inmatriculari ori printr-o mentiune in registrul comertului are dreptul sa ceara judecatoriei, in cazul profesionistilor persoane fizice, si tribunalului/tribunalului specializat, in cazul profesionistilor persoane juridice, radierea inregistrarii generatoare de prejudicii si, dupa caz, repunerea in situatia anterioara, in tot sau numai cu privire la anumite elemente ale acesteia.
(3) Instanta se pronunta asupra cererii cu citarea oficiului registrului comertului si a profesionistului.
(4) Hotararea judecatoreasca de solutionare a cererii poate fi atacata numai cu apel, iar termenul de apel curge de la pronuntare, pentru partile prezente, si de la comunicare, pentru partile lipsa.
(5) Oficiul registrului comertului va efectua radierea si va publica hotararea judecatoreasca definitiva in Buletin. In acest scop, instanta va comunica oficiului registrului comertului hotararea judecatoreasca ramasa definitiva.
-
Documentul care atesta motivul radierii
In cazul decesului persoanei fizice autorizate sau al intreprinzatorului titular al intreprinderii individuale ori a mai mult de jumatate din membrii intreprinderii familiale, se va/vor atasa certificatul/certificatele de deces in copie certificata de parte.
Hotararea judecatoreasca privind radierea formei de organizare.
-
Daca este cazul, dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original)
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: intreprindere individualaintreprindere individuala infiintareii legislatia munciiinchidere intreprindere individuala