Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Oportunitati de afaceri - infiintarea plantatiei de lavanda
Lavanda se poate inmulti prin samanta (semanat direct in camp sau prin rasad) sau vegetativ (prin butasi inradacinati sau prin despartirea tufei). Atat samanta cat si materialul vegetativ de inmultire trebuie sa provina din culturi certificate ecologic.
Cea mai frecventa metoda de infiintare a culturii este cea prin rasad, deoarece pot fi obtinute culturi incheiate, fara goluri, cu plante viguroase si cu productivitate buna.Rasadurile pot fi produse in straturi reci, prin semanare in septembrie-octombrie sau primavara, foarte devreme. Se recomanda ca straturile sa fie de 1 m latime si 8 - 10 m lungime, cu poteci de 50 cm intre ele.
Suprafata straturilor va fi cu 10 cm sub nivelul terenului si trebuie sa fie foarte bine nivelata cu grebla, apoi se traseaza santulete la 10 - 15 cm intre randuri, in care se va semana. Samanta utilizata trebuie sa fie cu puritatea de minimum 70% si germinatia de minimum 50%.
Dupa semanat, randurile vor fi acoperite cu mranita pentru a nu se forma crusta. Cand plantele au 2 - 3 perechi de frunze formate se va efectua raritul, lasand circa 5 cm distanta intre plante pe rand; plantutele smulse la rarit pot fi replantate. Pana in toamna, suprafata stratului va fi plivita de buruieni, va fi udata, iar plantutele pot fi fasonate prin taierea tijelor florale care se formeaza.
Materialul de plantat va fi gata pentru infiintarea culturii la inceputul lunii septembrie. In acest scop, materialul va fi scos din straturi, va fi sortat si stratificat in nisip sau sol umed, pana la plantare. De pe un hectar de straturi pot fi obtinute 400.000 de rasaduri, iar pentru 1 hectar sunt necesare 20.000 de rasaduri (Gh.V. Roman, 2002).
Exista posibilitatea inmultirii lavandei prin butasi inradacinati sau materialul poate proveni din despartirea tufelor de la plantatiile vechi care sunt desfiintate. Ramurile de la baza tufei care au format radacini pot fi folosite la plantare, existand posibilitatea de inradacinare a lastarilor.
In acest scop, in luna octombrie tufa va fi taiata la 8 - 10 cm deasupra solului si va fi acoperita cu pamant. in anul urmator, pe ramurile imbatranite se formeaza lastari noi, bine inradacinati. In cursul primaverii, acestia vor fi musuroiti, iar toamna sunt scosi si desfacuti in mai multi puieti care sunt trecuti in scoala de fortificare un an. De la o tufa pot fi obtinuti pana la 200 puieti (Fl. Craciun si colab., 1977).
Plantarea se efectueaza fie manual, fie semimecanizat. Se folosesc rasaduri sanatoase, cu partea aeriana de 10 - 12 cm lungime.
Lavanda se planteaza la 100 cm intre randuri si la 50 cm intre cuiburi pe rand. Daca terenul este in panta, atunci plantarea trebuie efectuata pe curbele de nivel. inainte de plantare, terenul va fi marcat la distantele de plantare recomandate, apoi se uda si se administreaza mranita la cuib.
Rasadul se fasoneaza, prin taierea varfurilor lastarilor si radacinilor la 15 cm lungime, apoi se mocirleste si se planteaza. Completarea golurilor se va face in primavara, dupa pornirea in vegetatie a plantelor si poate fi repetata in toamna, folosind rasaduri special pastrate din materialul initial, conform ghidului Culturi exotice aclimatizate in Romania
- O afacere pentru cunoscatori - cultura bamelor
- Profit de 7.000 de euro pe hectar din cultivarea lavandei
- Pepiniera de kiwi - o oportunitate de afaceri pentru romani
- O idee de afacere cu venituri exotice in Romania - Mini-ferma de curmale chinezesti Ziziphus jujuba
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Articole conexe
10+ idei de afaceri pentru cupluri
de Bianca TilaDe ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere
de Idei de afaceriAfaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7
de Idei de afaceriAfacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit