Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rentabilitatea intreprinderii. Cum pot masura succesul afacerii mele

de Bianca Tila 08 Mai. 2024 147
Rentabilitatea intreprinderii. Cum pot masura succesul afacerii mele
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Viata de business nu se refuza doar la a comercializa un produs, ci are in compozitia sa elemente cheie, strategii de marketing, evaluarea ideii de business, contabilitate si calcularea bugetelor. In organizarea zilnica, antreprenorul are responsabilitatea de a lua decizii si de a efectua cele mai bune operatiuni pentru a produce profit.

In mediul afacerilor vom intalni termeni importanti, precum rentabilitate, risc, marja de profit, solvabilitate si risc de faliment. Cunoasterea in profunzime aduce antreprenorului un avantaj in fata concurentei, sfarsindu-se cu un castig major.
 

Ce este rentabilitatea?

 
Rentabilitatea se refera la capacitatea firmei de a obtine profit. Mai exact, modul prin care afacerea poate obtine un excedent de venituri peste valoarea costului total investit. De asemenea, rentabilitatea permite mentinerea afacerii pe piata si dezvoltarea acesteia. 
 
Rentabilitatea subliniaza existenta si functionalitatea firmei. Daca nu exista profit, afacerea nu poate merge mai departe, iar antreprenorul risca sa piarda bani in ciuda scopului cu care a inceput, acesta fiind castigul si marirea veniturilor.
 
Analiza rentabilitatii firmei se determina cu ajutorul graficelor de profit si a ratelor de rentabilitate.
 
In ceea ce priveste profitul, acesta constituie mobilul oricarui agent economic. Profitul reprezinta excedentul venitului peste costul de productie, fiind necesar nu numai pentru remunerarea capitalurilor, cat si pentru investitii de dezvoltare.
 
Pe piata, obiectivul firmelor este obtinerea profitului si, implicit, cresterea rentabilitatii. Pentru a evolua si supravietui in conditii de concurenta, firma trebuie sa desfasoare o activitate rentabila, care sa se soldeze cu rezultate favorabile cat mai mari.
 

Importanta rentabilitatii in afaceri

 
Rentabilitatea se poate masura la nivelul departamentului de marketing, oferind detalii referitoare la capacitatea firmei de a-si viza eficient obiectivele. De asemenea, aceasta se poate masura si cand vine vorba de economie, unde opereaza pentru satisfacerea nevoilor individuale sau sociale, in cadrul activitatilor businessului. 
 
Cresterea eficientei economice are efecte economice si sociale, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. In ceea ce priveste producatorul, acesta se concentreaza pe economisirea factorilor de productie, utilizarea rationala a acestora, reducerea costurilor in paralel cu cresterea calitatii, avand ca si rezultat  buna pozitionare in mediul concurential. 
 
Rentabilitatea se axeaza pe succes, competitivitate, reusita si actiune. Cu ajutorul rentabilitatii se poate optimiza activitatea prezenta si se pot proiecta task-urile viitoare.

alt=antreprenor

Rentabilitatea firmei: Riscuri, indicatori de rentabilitate si impactul profitului

Indicatori de rentabilitate

 
Pentru o crestere semnificativa, firmele nu trebuie sa munceasca mai mult ci sa-si creasca eficienta operationala din perspectiva financiara.
 
Spre exemplu, rentabilitatea investitiei in marketing aduce in fata informatii valoroase referitoare la capacitatea unei firme de a-si viza in mod eficient obiectivele de marketing. 
 
In acest sens, pentru a marca o crestere, antreprenorul trebuie sa se foloseasca de indicatorii de rentabilitate prezenti mai jos.
 

Rentabilitatea activelor

 
Atunci cand vorbim de rentabilitatea activelor, ne referim la eficienta utilizarii activelor din perspectiva profitului obtinut. De asemenea, rentabilitatea activelor arata cati bani aduce sub forma de profit un leu investit in active.
 
Rentabilitatea activelor sau ROA pleaca de la formula profit net / active totale, unde rentabilitatea activelor se poate descompune in:
 
ROA = rotatia activelor x marja neta (cifra de afaceri / active totale) x (profit net / cifra de afaceri)
 
Cifra de afaceri se simplifica si rezulta chiar formula initiala a ROA.
 
Cu ajutorul acestei formule se pot lua masuri atunci cand se doreste maximizarea rentabilitatii activelor.
 

Rentabilitatea capitalului angajat

 
Rentabilitatea capitalului angajat masoara rentabilitatea adusa de fondurile pe termen lung ale companiei. 
 
In acest sens, capitalul angajat este suma pasivelor pe termen lung. Plecand de la faptul ca este vorba de fonduri destinate dezvoltarii afacerii pe termen lung, se poate spune ca este o masura de eficientizare.

Rentabilitatea capitalului angajat mai mica decat costul capitalului atras de firma arata ca orice leu atras pentru dezvoltarea acesteia va genera un profit mai mic comparativ cu costul pe care l-a presupus atragerea lui. Aceasta situatie este de evitat, mai ales ca nu i-ar bucura pe actionari.
 
Formula rentabilitatii capitalului angajat este:
 
Rezultatul operational (EBIT) / (Datorii pe termen lung + Capitaluri proprii)
 

Rentabilitatea capitalurilor proprii

 
Rentabilitatea capitalurilor proprii este calculata ca raportul intre profitul net obtinut de companie si capitalurile proprii. Cele din urma reprezinta contributia actionarilor la finantarea afacerii.
 
Rentabilitatea mare a capitalurilor proprii inseamna ca o investitie materiala mica a actionarilor a fost transformata intr-un profit mare, iar acest fapt este cel mai important pentru o afacere - sa maximizeze rezultatele resimtite de actionari ca urmare a investitiei pe care au realizat-o.

O companie cu un grad mare de indatorare si cu un grad mic de finantare din banii actionarilor va avea o rentabilitate mai mare a capitalurilor proprii decat una care se finanteaza mai mult de la actionari. In ceea ce priveste avantajul, acesta este obtinerea unui profit mai mare cu ajutorul investitiilor din partea actionarilor. Totusi, dezavantajul este riscul mai mare pe care il da o dependenta ridicata de datorii.
 
Formula rentabilitatii capitalurilor proprii este:
 
Rezultat net / Capitaluri proprii
 

Rotatia activelor imobilizate

 
Rotatia activelor imobilizate masoara eficienta utilizarii activelor fixe. Acest indicator arata care este rezultatul privind din perspectiva cifrei de afaceri, a investitiei in active pe termen lung - fabrici, utilaje, cladiri, terenuri etc.
 
In conditiile in care rata de rotatie este una mare, inseamna ca activele fixe sunt utilizate eficient si ca fiecare leu investit in acestea are ca rezultat o suma convenabila obtinuta din vanzari.
 
Formula de calcul pentru rotatia activelor imobilizate este:
 
Cifra de afaceri / Active imobilizate
 

Rotatia activului total

 
Rotatia activului total masoara eficienta utilizarii activelor. Aceasta se masoara ca raport intre cifra de afaceri neta si totalul activelor companiei. Astfel, arata de cate ori sunt transformate activele in vanzari pe parcursul unui an.
 
Formula de calcul pentru rotatia activului total este:
 
Cifra de afaceri / Total activ
 

Rotatia capitalului de lucru

 
Rotatia capitalului de lucru masoara eficienta utilizarii capitalului de lucru si se calculeaza ca raport intre cifra de afaceri neta si capitalul de lucru. 
 
In mediul afacerilor, activele pe termen scurt sunt mai mari decat pasivele pe termen scurt, fiind finantate partial din resurse pe termen scurt (datorii catre banci, furnizori etc.) si partial din resursele pe termen lung.
 
Partea care este finantata din resursele pe termen lung se numeste capital de lucru sau capital circulant.
 
Formula de calcul pentru rotatia capitalului de lucru este:
 
Cifra de afaceri / (Active circulante - Datorii curente)

alt=rotatia capitalului de lucru

Rotatia creantelor

 
Rotatia creantelor masoara eficienta cu care compania isi utilizeaza activele - createle catre clienti.
 
Valoarea marita a acestui indicator arata ca firma in cauza foloseste foarte putin vanzarile pe credit, majoritatea clientilor facand plata pe loc sau ca reuseste sa isi colecteze creantele cu o eficienta crescuta.
 
Pe piata exista sectoare, precum dzvoltarile imobiliare, unde creantele sunt pastrate mai mult timp. Acest lucru conduce la o rotatie scazuta, fara a avea efecte negative asupra activitatii.
 
Formula de calcul pentru rotatia creantelor:
 
Cifra de afaceri / Creante
 

Rotatia datoriilor catre furnizori

 
Rotatia datoriilor catre furnizori arata de cate ori plateste compania datoriile catre furnizori pe parcursul unui an. De asemenea, este greu de identificat o valoare optima a indicatorului.
 
In functie de specificul firmei, rotatia datoriilor catre furnizori poate ajunge la tragerea unor concluzii si la remedierea eventualelor probleme.
 
In conditiile in care valoarea indicatorului scade pe parcursul unei perioade inseamna ca firmei ii ia mai mult sa faca platile catre furnizori. Acest fapt poate rezuma ca firma nu mai reuseste sa mentina un ritm bun al platilor catre furnizori din cauza unui mers mai prost al afacerilor, dar poate insemna si ca managementul a reusit sa negocieze termene mai bune de plata cu furnizorii. Ultimul punct va ajuta la marirea cifrei de afaceri si a profitului.
 
Formula de calcul pentru rotatia datoriilor catre furnizori:
 
(Cheltuieli cu materii prime si materiale + Cheltuieli cu marfuri + Alte cheltuieli operationale) / Datorii catre furnizori
 

Rotatia stocurilor

 
Rotatia stocurilor afiseaza de cate ori sunt vandute si inlocuite stocurile companiei pe parcursul unui an, masurand in acest fel eficienta cu care acestea sunt utilizate.
 
O valoare mai mare inseamna o eficienta mai mare, iar valoarea mai mica arata o eficienta mai scazuta.
 
In functie de sectorul de activitate, indicatorul poate sa ia valori mai mari sau mai mici. De exemplu, in servicii, valoarea sa va fi maxima, pentru ca stocurile fie nu exista, fie sunt foarte mici. In astfel de cazuri, relevanta indicatorului este redusa.
 
Formula de calcul pentru rotatia stocurilor este:
 
(Cheltuieli cu materii prime si materiale + Cheltuieli cu marfuri) / Stocuri
 

Rata rentabilitatii financiare

 
Rata rentabilitatii financiare evalueaza performantele economice si financiare ale afacerii pentru diagnosticul intern si pentru analizele cerute de partenerii externi. 
 
De asemenea, rentabilitatea financiara ocupa un loc de baza in caracterizarea performantelor intreprinderilor care se gaseste sub incidenta directa a politicii comerciale (rentabilitate comerciala), a eficientei capitalurilor angajate (rentabilitate economia) si a politicii financiare a intreprinderii.
 
Formula de calcul pentru rata rentabilitatii financiare
 
Rentabilitatea capitalurilor investite + (Rentabilitatea capitalurilor investite - Rata dobanzii) x (Datorii pe termen lung / Capitaluri proprii)
 
sau 
 
Rentabilitatea capitalurilor investite + Efectul levier
 

Pragul de rentabilitate

 
Pragul de rentabilitate arata nivelul unei firme in care vanzarile realizate egaleaza costurile totale ale afacerii, rezultatul obtinut fiind zero. De la acest nivel, orice vanzare suplimentara va genera profit.
 
Analiza pragului de reantabilitate ia in calcul: pretul de vanzare, costurile fixe si costurile variabile.
 

Cum se calculeaza rentabilitatea

 
Antreprenorii au responsabilitatea de a gandi lucruri in avans. Mai exact, in momentul in care vrei sa investesti intr-un anumit domeniu, trebuie sa te gadesti in cat timp iti poti recupera banii, si cat poti castiga dupa.
 
Pentru acest lucru, ai nevoie de ROI - return on investment. Acest fapt are nevoie de urmatoarea formula:
 
Castig / cost x 100 = ROI
 
In acest sens, castigul reprezinta suma de bani care iti intra in buzunar in urma investitiei. Mai exact, profitul tau raportat la diferite perioade de timp, in general luandu-se in calcul un an calendaristic.
 
Costul reprezinta investitia ta, suma totala pe care ai ales s-o investesti la inceput. Mai pe scurt, banii pe care i-ai cheltuit ca sa achizitionezi un activ.
 
Rentabilitatea investitiei este un element de baza folosit pentru masurarea performantei. Aceasta unealta iti arata eficienta unei investitii sau compara eficienta mai multor investitii diferite. Aceasta rentabilitate se poate calcula ca raport intre profitul net (venituri totale - costurile totale) si costurile totale ale investitiei.
 

Factori care influenteaza rentabilitatea

 
In lista factorilor ce influenteaza rentabilitatea se numara:
 

Ratele de marja

 
Ratele de marja sau ratele de rentabilitate comerciala reprezina un factor cantitativ al rentabilitatii capitalurilor. Acestea se pot imbunatati prin majorarea preturilor de vanzare in conditiile unei cresteri mai lente a cheltuielilor. De asemenea, se determina ca raport intre diferite marje si cifra de afaceri (venituri din exploatare care au generat aceste marje). 
 
Ratele de marja se clasifica dupa cum urmeaza:
 
  • rata marjei profitului inainte de dobanzi, impozit, depreciere si amortizare
  • rata marjei nete de exploatare
  • rata marjei nete
  • rata marjei brute de autofinantare
 

Ratele de rotatie

 
Ratele de rotatie reprezinta un element calitativ al rentabilitatii capitalurilor, exprimand intensitatea exploatarii activelor intreprinderii. Cu cat acestea sunt exploatate mai intens, cu atat viteza de rotatie este mai mare si durata mai redusa.
 
Ratele de rotatie se calculeaza pe baza contului de profit si pierdere prin raportare la elementele bilantiere. In unele lucrari, acestea poarta numele si de rate de rotatie a capitalurilor prin cifra de afaceri.
 
Ratele de rotatie se pot exprima prin doua moduri:
  • viteza de rotatie
  • durata de rotatie
 

Ratele de rentabilitate a capitalurilor

 
Performanta firmei se poate analiza prin raportarea rezultatelor obtinute de aceasta la capitalurile investite de investitori in afacere. Ratele de rentabilitate a capitalurile exprima adevarata masura a performantei.
 
Principalele rate de rentabilitate a capitalurilor sunt:
 
  • rentabilitatea activelor
  • rentabilitatea capitalurilor investite
  • rentabilitatea financiara
  • rata dobanzii
 

Legatura dintre ratele de rentabilitate

 
Activul economic este format din capitaluri proprii si imprumutate, astfel ca rentabilitatea capitalurilor investite are o componenta a rentabilitatii financiare si una a remunerarii datoriilor. Aceasta fundamentare le apartine lui Franco Modigliani si Merton Howard Miller (1958).
 

Descompunerea ratelor de rentabilitate a capitalurilor

 
Rentabilitatile se exprima cu ajutorul unor factori calitativi (rotatia si structura capitalurilor) si al unor factori cantitativi (marja).

alt=rate de contabilitate

Riscurile intreprinderii

 
In gestionarea financiara, obiectivul general consta in maximizarea rentabilitatii la un anumit nivel de risc sau minimizarea riscului la un anumit nivel de rentabilitate asteptata.
 
In acest sens, exista indicatori de masurare a variabilitatii profitului si indicatori care arata capacitatea firmei de a fi solvabila si de a fi lichida.
 
Indicatori privind variabilitatea profitului:
 
  • levierul de exploatare
  • levierul financiar
  • elasticitatea profitului net fata de EBIT
  • analiza riscului financiar (al levierului)
 
Indicatori de solvabilitate si lichiditate:
 
  • rata de solvabilitate
  • rate de lichiditate - lichiditate curenta, lichiditate rapida, lichiditate cash
  • rata capacitatii de rambursare
  • rata capacitatii de plata a dobanzilor 
  • rata autonomiei financiare
 

Riscul de faliment

 
Detectarea riscului de faliment se realizeaza prin metoda scorului. Aceasta urmareste predictia riscului de faliment plecand de la o serie de rate financiare strans legate de slabiciunea intreprinderii.
 

Impactul venitului 

 
Venitul reprezinta banii care intra in firma din vanzarea produselor sau serviciilor. In conditiile in care venitul este mare exista resurse pentru a acoperi cheltuielile operationale, astfel incat sa se poata reinvesti in afacere si pentru a genera profit.

Daca si tu vrei sa iti deschizi o afacere, gasesti in ghidurile noastre informatii complete pentru un start in afaceri plin de succes...click AICI pentru detalii si comenzi<<

Impactul profitului

 
Profitul influenteaza capacitatea afacerii de a se dezvolta si de a se extinde. In conditiile in care afacerea genereaza profituri mari are mai multe resurse la dispozitie pentru a se dezvolta.
 

Impactul capitalului

 
Capitalul sau patroimoniul reprezinta valoarea totala a afacerii dupa deducerea tuturor datoriilor. Un capital mare sugereaza ca afacerea are o baza financiara solida.
 

Strategii pentru cresterea rentabilitatii

 
Maximizarea profitului presupune o serie de strategii eficiente, luarea deciziilor si monitorizarea continua a modului in care afacerea evolueaza.
 
Pentru a creste rentabilitatea afacerii tale poti folosi urmatoarele strategii:
 
  • Atragerea de noi clienti - folosesti tehnici de marketing, precum SEO, publicarea pe retele sociale
  • Cresterea preturilor - preturile reflecta valoarea produselor sau serviciilor oferite
  • Reducerea costurilor - imbunatateste eficienta operationala pentru a reduce costurile
  • Gestionarea eficienta a cash-flow-ului - gestioneaza eficient numerarul prin mentinerea unui flux de numerar pozitiv, avand rezerve pentru situatii de urgenta


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: rentabilitatecresterea rentabilitatiiprag de rentabilitateriscul de faliment

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]