Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Noi cerinte pentru producatorii de magiun de prune

de
1823 0 20 Ian. 2014
Afaceri agricole


37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre persoanele care ne citesc zilnic au o afacere proprie de succes

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Noi cerinte pentru producatorii de magiun de prune

Magiunul de prune din comert, inclusiv cel din piete, va trebui sa aiba un continut de substanta uscata solubila mai mare de 55%, determinata cu ajutorul refractometrului - un aparat de masurare a indicelui de refractie al substantelor. Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de ordin comun al ministrilor Agriculturii si Sanatatii.

Refractometrul poate fi folosit pentru determinarea compozitiei unui amestec, iar cele mai ieftine aparate costa intre 200 si 400 de lei.

Magiunul de prune este definit in proiectul de act normativ drept o pasta groasa, omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete dupa indepartarea partilor necomestibile, fara adaos de zahar/zaharuri sau de produse alimentare ce contin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietatile lor indulcitoare.

La fabricarea magiunului pot fi utilizate, potrivit ministerelor Agriculturii si Sanatatii, nuci, seminte de oleaginoase, cum ar fi seminte de floarea-soarelui, seminte de dovleac, seminte de susan sau seminte de pin, alune de padure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.

Materia prima pentru fabricarea magiunului de prune o reprezinta exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se preteaza fabricarii acestui produs.

In iunie 2013, Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO) a emis un standard de productie pentru magiun (Standardul 13.559) menit sa faca ordine in piata, mai ales printre cei care fabricau un asa-zis magiun din orice altceva decat din prune proaspete, fara sa respecte cerintele de calitate si de siguranta alimentara.

Elaborarea standardului a fost solicitata de directorul general al companiei Sonimpex Topoloveni, producatorul magiunului de Topoloveni, din cauza concurentei neloiale aparute pe aceasta piata. Dupa obtinerea protectiei pe piata europeana pentru magiunul de Topoloveni, in Romania au aparut o serie de firme care fabricau magiun, insa unele dintre ele nu aveau nicio legatura cu acest produs pentru ca nu era fabricat din prune proaspete.

In standardul emis de ASRO se prevede ca magiunul de prune este o pasta groasa, omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete, orice fel de soi de prune, dupa indepartarea partilor necomestibile. Documentul prevede si cateva conditii pe care ar trebui sa le indeplineasca prunele, respectiv sa fie ajunse la maturitate, sanatoase, curate, curatate, fara semne de fermentare, fara gusturi sau mirosuri straine. De asemenea, standardul cuprinde, informativ, anumite recomandari pentru folosirea unor anumite soiuri de prune, din varietatile de toamna, dar si gradul optim de coacere pentru obtinerea unui produs de calitate, cu proprietati nutritionale si organoleptice deosebite.

Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Afacere la cheie cu flori in ghiveci

Vezi detalii

Propriul meu plan de afaceri
Propriul meu plan de afaceri

Vezi detalii

Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux

Vezi detalii




Documentul contine nu numai conditiile care trebuie indeplinite pentru materia prima ci si cele legate de proprietatile fizico-chimice, senzoriale, contaminati si pesticide, ambalare, depozitare, transport si durata durabilitatii minimale a produsului.


Tags: industrie alimentaramagiun de pruneprevederi legaleministerul agriculturiiministerul sanatatii

Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Noi cerinte pentru producatorii de magiun de prune
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Afacerea ta de succes: cum obtii finantarea dorita
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Finantarea unei afaceri. Trucuri si sfaturi

Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


Club Idei de Afaceri

- Intrebarea zilei

Va prezint un nou fond de investiti!!!

Intrebare:
Compania Laser ne oferă 12% in fiecare zi din suma investită.
Suma minima care se poate investi este 5$ Ex: investiție de 1.000 $ obțineți 12% / zilnic din suma investita 1.440 USD ( R.O.I. 440.00 $) Depozitele mari cresc castiguri mari zilnic. Link inscriere:
https://laser.online/?referrer=Anicuta
Laser Online este un fond de investiții Ón cele mai avansate aplicații ale tehnologiei laser pentru medicină, informatică și alte domenii de activitate.

Raspuns: Buna ziua. Rog mai multe detalii pe valilig@yahoo.co.uk.  [citeste tot raspunsul aici]

Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Anunturi agricole gratuite
Citeste Raportul Special GRATUIT
Finantarea unei afaceri. Trucuri si sfaturi
Afacerea ta de succes: cum obtii finantarea dorita
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2017




Descarca Alerta




Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Descarca GRATUIT
"Finantarea unei afaceri. Trucuri si sfaturi"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton