de Bianca Tila
24 Sep. 2024
70
Teama in antreprenoriat este de inteles, insa nu este un lucru din cauza caruia sa nu incepi. Succesul antreprenorilor nu vine din cat de experimentati sunt, ci din motivatie, entuziasm si munca depusa. Trebuie sa investiti dorinta, efort si timp pentru a cladi o afacere frumoasa si profitabila.
Cum pornesc o afacere fara experienta
Cercetare
Inainte de a incepe o afacere, un pas care trebuie pus pe primul loc este research-ul. Documentarea asigura o intrare lina pe piata, astfel incat antreprenorul sa stie cu ce probleme se poate confrunta.
De asemenea, in cercetare trebuie sa incluzi piata tinta si daca produsul sau serviciul tau raspunde la cererea oamenilor. Trebuie sa aveti in vedere care ar putea fi conditiile de piata in prezent si daca este momentul potrivit pentru a intra pe piata.
Concurenta este importanta, nu lasati acest punct la sfarsit. Pentru inceput, puteti cerceta concurenta plecand de la urmatoarele intrebari:
- Care sunt punctele forte si punctele slabe ale concurentilor?
- Care sunt punctele forte si punctele slabe ale produsului/serviciului vostru?
- Exista un punct de vanzare unic al ideii voastre de afaceri?
Intrebarile mentionate va pun la curent cu elemente de marketing. In timpul in care gasiti raspunsuri la ele, veti da si peste informatii de marketing care va vor ajuta sa aprofundati lumea afacerilor. De asemenea, schitand cercetarea veti descoperi daca afacerea se dovedeste profitabila sau e timpul sa treceti la planul de rezerva.
Locatia potrivita
Locatia fizica este un punct important de bifat daca vorbim de restaurante, magazine sau servicii care necesita un spatiu generos. De asemenea, locatia trebuie sa fie stradala, intr-un punct al orasului usor de ajuns si prietenos. Multi potentiali clienti vor intra de curiozitate, lucru ce va aduce recenzii si un flux major de oameni.
Structura planului de afaceri nu este complicata si va ajuta sa va formati o idee despre investitiile de care are nevoie afacerea voastra, dar si ce strategii eficinte puteti aborda.
In alta ordine de idei,
planul de afaceri este ingredientul cheie din succesul afacerii. Acesta este o schita a viitoarei afaceri - cum va arata si ce va presupune.
Multi antreprenori evita acest pas, iar esecul este iminent. Planul de afaceri ar trebui considerat o necesitate absoluta datorita elementelor care il compun.
Echipa potrivita
Daca pana la acest moment ati reusit sa bifati toate punctele de mai sus, putem trece la urmatorul, adica echipa. Toate aspectele trebuie reunite armonios, in cazul in care ceva scartaie, totul se va duce la vale. Echipa este o componenta vitala, avand in vedere ca potentialii clienti se vor intani cu angajatii, nu cu antreprenorul. Nu degeaba angajatii sunt considerati sarea si piperul afacerii.
Personalul potrivit isi va da energia, pasiunea si va munci cu spor pentru afacerea ta. In plus, angajatii trebuie alesi atenti incat sa se plieze pe valorile companiei si sa fie gata de aventura. Procesul de angajare este adesea dificil pentru persoanele care nu au experienta in afaceri, asa ca daca ai nevoie de ajutor nu ezita sa apelezi la specialisti in HR.
Aspecte legale
Visul e frumos, afacerea poate scoate profit, echipa este excelenta, insa partea legala?
Infiintarea unei afaceri, fie ca vorbim de
PFA sau
SRL, poate fi considerata greoaie din cauza biocratiei din tara. Insa, multi s-au gandit la solutii, precum firme specializate care se ocupa de dosar si de contabilitate, fara ca antrerenorul sa-si faca griji. Cu toate acestea, daca nu vrei sa alegi aceasta varianta, poti sa te documentezi despre acte si formalitati.
Afacerile sunt frumoase si aduc zambet pe fata clientilor. Sa nu uitam ca iti aduc si tie fericire, viitorul antreprenor. Uita de teama si griji, analizeaza fiecare punct din acest articol, documenteaza-te si fa-ti dosarul pentru infiintarea firmei.
Daca nu risti, nu castigi.
Succes in viitoarea ta afacere!
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: aspecte legaleafacere fara experientaantreprenor