Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Specii de curmal potrivite pentru afaceri agricole rentabile

de Silviu Marian Banila 21 Iul. 2015 3754
4.5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Soiurile de Z. jujuba au caracteristici diferite, atat in ceea ce priveste portul cat si marimea si calitatea fructelor. Trebuie remarcat soiul Li Zao (Pear date) ale carui fructe depasesc dimensiunile unui ou de gaina (30 - 40 fructe/kg), chiar daca productia nu este intotdeauna foarte ridicata.

Curmalul chinezesc nu mai este rezervat doar Asiei. Ziziphus jujuba a ajuns sa fie supranumit “maslin de Dobrogea”.

La Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti exista un fond de germoplasma reprezentat de peste 20 de genotipuri de provenienta chineza, coreana si romana.

Un alt soi de curmal valoros este Ban Zao remarcabil prin productivitate (40-50 kg/pom) si prin calitatile deosebite ale fructului. In China se mai inmultesc soiurile Mei mi, Bu Luo Su, Jian Zao, Ha Ma Zoo, Ling Ling Zao, Jun Zao, You Zao, Ji Shan Yuan Zao si multe altele. in Coreea de Sud, o alta tara cultivatoare, cele mai cunoscute sunt soiurile Geumsung, Keumsung si Moodeung.

In tarile din fosta Uniune Sovietica se intalnesc soiurile: Akmedi, Azeri, Kitaiskii, Irada, Nasimi, Nikitskii 52, 58, 48. in Italia: Cu fruct rotund, Cu fruct lung. in Franta - Jaune de Provence. in Statele Unite: Chico, Fitzgerald, Geant, Prine, Rootstock, Silverhill, Thornless.

Pe langa specia amintita, genul Ziziphus contine un numar mare de specii, in marea lor majoritate cu intrebuintari economice. Astfel, Ziziphus lotus D., curmalul berberilor, prezent in Nordul Africii, Sicilia, Spania, Grecia si Cipru, se pare ca ar fi fost folosit ca planta alimentara de baza inaintea cerealelor. Importanta este si specia Ziziphus spina-christi Willd., curmalul de Palestina, cultivat din Asia Mica pana in Nordul Indiei, precum si Ziziphus nummularia, prezenta la limita desertului Sahara.

In zona subtropicala a Indiei si in zone similare din Asia se cultiva pe suprafete mai mari Ziziphus mauritiana.

Planta se poate inmulti prin samburi, germinabilitatea acestora fiind mult influentata de o serie de factori externi si interni si nedepasind in general 50%.

Pentru stimularea germinarii se impun o serie de masuri cum ar fi:
*          stratificarea in nisip la umed, la 20 - 25°C, timp de trei saptamani;
*    scarificarea cu H2SO4 concentrat timp de 2 - 6 ore si stratificarea la 5°C timp de 60 - 90 zile;
*          inlaturarea endocarpului sau scarificarea cu H2SO4, 24 ore si tratament cu acid giberelic (GA3) 400 ppm, 24 ore;
*          inlaturarea endocarpului si imersia semintelor in apa, 24 de ore inainte de semanat.

Inmultirea prin butasi semilignicati se poate realiza cu bune rezultate in luna iunie, procentul de inradacinare fiind de 96%. Butasii de 10 - 15 cm lungime se obtin din partea bazala si mijlocie a lastarilor si se trateaza cu IBA (50 mg/l) timp de 10 ore. inradacinarea are loc in nisip, sub tunele de plastic, in atmosfera de ceata artificiala.

Unii specialisti recomanda folosirea aceluiasi hormon in concentratie de 2000 ppm (90% inradacinare).

Experientele proprii si datele din literatura de specialitate au dovedit ca butasirea in uscat, cu incalzire bazala nu da rezultate pozitive.
Folosirea drajonilor este posibila, de asemenea, pentru inmultire. in acest sens, pe cercul format de proiectia coroanei, se realizeaza toamna, cu cazmaua, taieturi ale radacinilor superficiale si se stimuleaza astfel emiterea drajonilor in sezonul urmator.

Altoirea se poate face pe drajoni proveniti de la plante mama sau pe puieti produsi in acest scop. Cele mai bune rezultate au fost obtinute la altoirea in ochi crescand sau chip budding realizata cu ramuri altoi recoltate in ianuarie-februarie si pastrate in frigider.

Pentru microinmultire majoritatea autorilor recomanda folosirea unui mediu MS cu AIA (1 mg/l) si BAP (1 mg/l).

Primele rezultate obtinute in laboratorul de biotehnologie al Facultatii de Horticultura din Bucuresti au demonstrat o buna rata de multiplicare si prin folosirea IBA (0,1 mg/l). inradacinarea se poate realiza usor prin cresterea concentratiei de auxine (IBA) la 1 mg/l.

Detalii despre afacere: Culturi exotice - curmalul chinezesc Ziziphus jujuba


Tags: afacereafacericurmalcurmalul chinezescziziphus jujubaculturi exotice

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Organizarea afacerii cu raci

de Idei de afaceri
16 Feb 2023
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene...

Afaceri cu Paulownia. Alegerea si pregatirea terenului

de Idei de afaceri
31 Ian 2023
Va intrebati, desigur, de cat teren aveti nevoie pentru a infiinta plantatia dumneavoastra de Paulownia. Intreprinzatorii mai vechi si consultantii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]