Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa infiintezi o livada de meri cu fonduri europene - modelul unei afaceri de succes

de Stanciu Ioana 25 Apr. 2017 9003
4.42 din 52 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Primavara deschide noi oportunitati de afaceri pentru cei care se gandesc sa isi suplimenteze veniturile. O idee este infiintarea unei livezi cu meri, o afacere pentru care fermierii romani pot accesa fonduri europene prin PNDR 2014-2020.

Asadar, daca dispui de un teren agricol in mediul rural, cu o suprafata relativ redusa (0,5-1 ha) poti demara o afacere cu un potential deosebit, iar costurile de gestionare a activitatii nu sunt ridicate.

In plus, pe langa vanzarea directa a produselor catre consumator, poti sa te adresezi si angrosistilor locali, vanzatorilor de fructe cu amanuntul, cofetariilor, patiseriilor, supermarket-urilor si restaurantelor si, de asemenea, poti stabili colaborari cu producatorii de iaurturi, etc.

Sa luam un exemplu concret: in mai 2010, un antreprenor din comuna Plopana, judetul Bacau a depus un proiect de finantare care viza infiintarea unei livezi de mar, iar in luna noiembrie a aceluiasi an incepea deja implementarea acestuia.

„Am dorit sa infiintam o livada de mar cu sistem de sustinere (inclusiv plasa antigrindina) si sistem de irigare, pe un teren mostenit de la bunica, despre care toata lumea ne spunea ca este mediocru”, povesteste administratorul societatii beneficiare, multumit de decizia luata.

„Am privit intotdeauna proiectul ca pe o provocare, si nu ca pe o necesitate. Cand cei mai multi incercau sa ne convinga ca nu poti realiza o afacere viabila din ce ne-am propus, am mers mai departe, asumandu-ne toate riscurile.”

Obiectivul general realizat prin implementarea proiectului il reprezinta dezvoltarea potentialului agricol prin infiintarea unei plantatii pomicole de mar la standardele nationale si comunitare in ceea ce priveste practicarea unei agriculturi moderne. Obiectivele specifice aferente proiectului au fost infiintarea plantatiei si achizitia de utilaje agricole specifice si a unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile.

Principalele activitati vizate de proiect au constat in:

• infiintarea plantatiei pomicole de mar in sistem superintensiv, dotata cu sistem de sustinere, inclusiv plasa antigrindina, si sistem de irigare prin picurare;
• achizitionarea de utilaje agricole, respectiv tractor, cositoare, atomizor si remorca;
• achizitionarea unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile prin utilizarea a 13 panouri fotovoltaice.

Plantatia este formata din patru parcele, fiecare cu cate zece randuri de pomi (100 de pomi pe rand), distanta intre randuri este de 3,5 metri, iar intre pomi de 1 metru, densitatea fiind de 2 850 de pomi/hectar.

Achizitia utilajelor performante a permis optimizarea procesului de productie, reducerea costurilor si cresterea eficientei economice. In prezent, societatea functioneaza la un nivel calitativ si cantitativ care indeplineste standardele europene in domeniu.


Sursa: RNDR, Anul II, nr. 23, iulie 2015


Tags: livada de merilivada de pomi fructiferifonduri europeneplantatie pomicola

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.42 din 5 - 52 voturi.

Articole conexe

7 Idei de afaceri non-agricole la tara incepute cu fonduri europene

de Camelia Diaconu
22 Ian 2019
Mediul rural poate fi locul ideal de inceput o afacere. Sunt o serie de afaceri non-agricole pe care le poti incepe la tara si datorita ajutorului pe...

Afaceri in pomicultura: antreprenorii au solicitat fonduri europene de 268 milioane de euro

de Idei de afaceri
29 Nov 2017
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a primit pana in prezent 596 de cereri de finantare a proiectelor de investitii in exploatatii...

Afaceri in pomicultura: antreprenorii au solicitat fonduri europene de 268 milioane de euro

de Idei de afaceri
29 Ian 2018
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a primit pana in prezent 596 de cereri de finantare a proiectelor de investitii in exploatatii...

Vrei o afacere in mediul rural? Acceseaza fonduri europene pentru o pensiune turistica!

de Alina Constantinescu
08 Dec 2017
Agroturismul poate fi considerat un stimulent pentru dezvoltare in multe zone rurale. Avantajele economice oferite de agroturism sunt multiple,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]