de Bianca Tila
13 Sep. 2022
490
In Europa, numarul atacurilor cibernetice a crescut cu 37,7% in perioada 2020 - 2021. O tendinta asemanatoare se petrece si in Romania, unde au fost inregistrate cu 31% mai multe atacuri cibernetice in 2021 fata de 2020, conform presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban.
"La nivelul CCIR, pregatirea mediului de afaceri pentru a face fata atacurilor cibernetice a inceput sa devina o prioritate si avem in vedere organizarea, cu ajutorul camerelor judetene, a Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) la Bucuresti, precum si a specialistilor din cadrul Biroului Federal de Investigatii pentru Romania si Moldova, a unei serii de evenimente precum cel de astazi. Potrivit datelor statistice, in perioada 2020 - 2021, in Europa, numarul atacurilor cibernetice s-a majorat cu 37,7%.
Tendinta aceasta este confirmata si pe piata din Romania, acolo unde specialistii spun ca s-au inregistrat cu 31% mai multe atacuri cibernetice in 2021 fata de 2020, principalele tinte fiind industriile de retail si transporturi. De asemenea, un alt studiu identifica atacurile cibernetice ca fiind cea mai mare amenintare pentru companii, in 2022.
CCIR si Ambasada SUA la Bucuresti au dezvoltat, in ultimii ani, un parteneriat real in folosul mediului de afaceri din Romania, care beneficiaza astfel de know-how-ul si experienta specialistilor americani", a spus Daraban in cadrul unei conferinte de specialitate.
Luni a fost organizata o conferinta cu tema "Cele mai bune practici in domniul securitatii cibernetice din S.U.A. - amenintari, tedinte si solutii". Acest eveniment a fost desfasurat de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, cu suportul CCIR, Serviciul Comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti si Biroul Federal de Investitii pentru Romania si Moldova.
Expertii FBI au precizat in cadrul evenimentului ca "SUA se afla sub un atac intens in ceea ce priveste spionajul economic, care, evident, include si atacurile cibernetice".
"Fie ca vorbim de tari precum Rusia sau Iran, fie de China, ne confruntam cu o crestere fara precedent ale unor astfel de atacuri asupra economiei americane. Din pacate, sunt numai 13 mii de agenti FBI, iar acestia, in mod evident, sunt prea putini pentru a face fata acestui val de agresiuni asupra SUA. De aceea, parteneriatele cu companiile private sunt esentiale in stoparea acestui fenomen.
In ultimii 12 ani, numarul acestor parteneriate a crescut exponential, ceea ce a facut foarte facil schimbul de informatii dintre noi si companii. Pentru FBI acest schimb de informatii este extrem de necesar pentru a ne da seama daca este vorba de un atac local, regional sau international.
In ceea ce priveste Romania, absolut toate actiunile noastre sunt in colaborare cu autoritatile competente, atunci cand vorbim de protejarea institutiilor de stat. Avem nevoie insa de o colaborare la fel de buna si cu companiile private pentru a putea preveni in acest mod orice incercare de spionaj economic", se arata intr-un comunicat al CCIR transmis Agerpres.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: atac ciberneticfbiccir