de Bianca Tila
21 Oct. 2022
728
Noul cod de procedura fiscala vizeaza si controalele ANAF la companii. Astfel, prin modificarile facute se numara si o serie de reglementari care vizeaza controalele si verificarile pe care Agentia Nationala de Administrare Fiscala le poate derula la companii.
Prin noul cod se stabileste in mod expres ca punctul de vedere al unui contribuabil trebuie analizat si poate duce la refacerea controlului sau a documentelor emise dupa actiunea de verificare, in cazul controalelor antifrauda.
In ceea ce priveste noutatile aduse, acestea sunt incluse in OG nr. 31/2022 si au intrat in vigoare din data de 3 septembrie 2022. De asemena, ordonanta include mai multe modificari de procedura fiscala. Unele dintre acestea au schimbat reglementarile ce tin de efectuarea controalelor si inspectiile ANAF la companii.
Inspectii fiscale
In Codul de procedura a fost inclusa inspectia fiscala, care precizeaza ca in relatia contribuabilului cu organele de inspectie fiscala pot fi utilizate si mjloace electronice de comunicare la distanta. Aceasta modificare vine in contextul in care de la data de 1 martie, toti contribuabilii sunt obligati sa foloseasca Spatiul Privat Virtual pentru comunicarea cu autoritatile fiscale.
Prin OG nr. 31/2022 s-au clarificat prevederile care vizeaza rezerva verificarii ulterioare. Astfel, se stabileste ca aceasta se anuleaza ca urmare a inspectiei fiscale sau a verificarii fiscale personale, numai in momentul in care verificarile ANAF sunt finalizate cu raport de ispectie si emiterea de decizii.
In ceea ce priveste inspectia fiscala, durata de efectuare a acestui proces a fost extinsa la firmele nerezidente. Pana la acest moment, inspectia la nerezidenti putea dura maximum 45 de zile, insa incepand cu data de 3 septembrie, aceasta poate fi prelungita pana la maximum 180 de zile.
Controale antifrauda
In cadrul controalelor antifrauda a fost inclusa o noutate in avantajul companiilor. In cazul companiilor verificate se va impune structurilor fiscale sa analizeze punctele de vedere emise de contribuabili si sa revizuiasca constatarile din controale. Aceasta procedura se va efectua in cazul in care argumentele aduse sunt valide, relevante si de natura de a modifica concluziile initiale ale echipei de control.
"Potrivit OG nr. 31/2022, punctul de vedere intocmit de o companie ca urmare a unui control antifrauda la care a fost supusa trebuie sa fie analizat la nivelul Directiei Generale Antifrauda Fiscale si, in masura in care din aceasta analiza reiese ca este necesara refacerea controlului sau a actelor de control, conducatorul structurii va dispune masurile necesare conform celor constatate. Astfel, atat punctul de vedere al contribuabilului, cat si analiza acestuia, trebuie avute in vedere de catre organele competente, in virtutea principiului bunei-credinte a autoritatii fiscale", scrie Bursa.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: anafcontribuabilicontroale antifraudainspectii fiscale