de Bianca Tila
09 Ian. 2023
485
O treime dintre investitorii in tehnologie cauta sa isi extinda portofoliile in acest an. Potrivit unei analize realizate de grupul de investitori TechAngels, restul jucatorilor din aceasta piata manifesta un nivel de prudenta.
"Lucrurile sunt deocamdata in aceeasi zona de incertitudine in care au fost ultimele trimestre ale lui 2022, ceea ce va favoriza startup-urile deja investite (daca sunt suficient de capitalizate), in dauna investitiilor noi, deci ma astept sa vedem mai degraba runde follow-up decat noi investitii.
Si in Romania si in Europa, apetitul de investitii noi a scazut, dar am remarcat, in schimb, o crestere a interesului pentru evenimente de profil, pentru cresterea comunitatilor si dialog. Din pacate, cred in continuare ca majoritatea startup-urilor care nu-si doresc sa creasca dincolo de granitele tarii sunt mai degraba neinvestibile intr-o logica de angel investment/venture capital", a subliniat Malin Stefanescu, presedintele celei mai extinse retele de investitori de tip angel din Romania.
De asemenea, pentru mai putin de 15% dintre investitori anul 2022 a fost unul bun. In acest sens, s-au inregistrat deschideri de runde de peste 300 de milioane de euro. Totusi, "s-a intamplat ca acestea sa nu se materializeze, sau sa se inchida la valori mai mici decat cele estimate".
"Razboiul din Ucraina nu s-a terminat, criza energiei continua, nevoia de digitalizare este in continuare mare, AI a luat caimacul atentiei inca de la inceputul anului, securitatea tech si personalizarea serviciilor sunt tendinte care se bat uneori cap in cap. Predictiile, ca de obicei, sunt riscante, cu atat mai mult in acest mediu. Daca totusi bursele de valori isi vor reveni si vor arata ca economiile se inscriu pe o directie buna, atunci si apetitul de investitii in startup-uri va creste pentru toate categoriile.
O analiza a opiniilor individuale exprimate de membrii TechAngels arata ca aproximativ o treime din investitori cauta sa isi largeasca portofoliul, restul manifestand un nivel crescut de prudenta, in sensul ca, fie isi vor diminua volumul de investitii, fie vor ramane in expectativa in urmatoarea perioada.
In privinta evolutiilor din ecosistemul tech, perceptia este ca relatia dintre grupurile de angels locale este una foarte buna si probabil va continua sa se imbunatateasca", se mentioneaza in analiza de specialitate.
Scaderea numarului de startup-uri s-a numarat printre tendintele anului trecut, probabil din cauza pandemiei si a incertitudinilor economice generate de aceasta.
In ceea ce priveste TechAngels, acesta este un grup deschis de investitori privati interesati de sustinerea dezvoltarii start-up-urilor din domeniul tehnologhiei din tara si din regiune. In prezent, asociatia are 128 de membri, iar investitiile grupului au fost de aproximativ 30 de milioane de euro, in ultimii cinci ani.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: techangelsinvestitoriportofolii investitoriinvestitori in tehnologie