Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reconversia profesionala. Ce inseamna si de ce sa optezi pentru o reorientare profesionala

de Bianca Tila 02 Sep. 2024 406
Reconversia profesionala. Ce inseamna si de ce sa optezi pentru o reorientare profesionala
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Nevoia de schimbare este normala si hraneste ambitia omului de a captura mai multe informatii. Dupa ani in care ai incercat sa devii cea mai buna versiune profesionala a ta, poate ai observat cum task-urile se bifeaza mai repede, iar competitivitatea este la un alt nivel.

Reconversia profesionala este procesul prin care schimbi domeniul de activitate profesionala. Mai exact, dupa o experienta acumulata in ani de zile, multi decid din diferite motive ca vor altceva de la mediul lor de munca. Adeseori, reconversia profesionala poate avea loc din cauza nemultumirilor fata de activitatea desfasurata la locul de munca actual sau din dorinta de a explora si alte domenii cu totul diferite de ceea ce se intampla in prezent.
 

Ce inseamna reconversia profesionala

 
Reconversia profesionala necesita implicare, deschidere, resurse financiare si timp. Pe langa entuziasmul de a incepe ceva nou in munca ta zilnica, reorientarea profesionala are nevoie de mult curaj pentru a iesi din zona de confort.
 
Spun acest lucru pentru ca a schimba un loc de munca si a te intorce din nou in postura de incepator nu este usora, din punct de vedere psihic. Trebuie sa ai incredere in tine si sa intelegi ca ceea ce faci nu te mai implineste.

Daca nu vrei sa intri intr-un proces de reconversie profesionala poti sa-ti deschizi propriul business cu ajutorul ghidurilor noastre cu informatii complete...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
Atunci cand ne gandim la reorientare profesionala, ne gandim la un pas important care ne poate schimba cursul vietii. Mai pe scurt, acest pas include aptitudini si cunostinte care pot fi dobandite prin cursuri sau scoli de domeniu. Cu ajutorul acestora poti lucra intr-o arie complet diferita de ceea ce faci in prezent, poti dobandi o functie avantajoasa si un trai sanatos din punct de vedere emotional.
 
Viata profesionala ataca sau infrumuseteaza, in functie de caz, viata personala. Tocmai din acest punct de vedere trebuie privita reconversia profesionala, ca pe un punct de bifat in viata, daca este nevoie.
 

Ce avantaje ai daca optezi pentru reorientare profesionala

 
Daca te gandesti la o recalificare profesionala inseamna ca deja ceva in viata ta iti da semne ca ai nevoie de o schimbare. Stiu ca este dificil sa iesi din zona de confort, dar gandeste-te ca este un imprevizibil necesar.
 
Un sfat pe care ti-l pot da, acum, este sa fii indraznet si rabdator; a te intoarce la pozitia de incepator este greu, dar te satisface vazand cum un lucru luat de la zero se inalta.


 

Reconversia profesionala reprezinta o decizie dificila si gandita, nu hotarata in cateva momente. Iata cateva dintre avantajele cu care vine acest pas:
 
- Incepi ceva nou, ceea ce iti ofera satisfactie. Incepi un domeniu in care te regasesti si esti pasionat.
 
- Reprofilarea profesionala poate reprezenta drumul tau catre o avansare rapida in noua cariera.
 
- Starea ta emotionala se imbunatateste. Domeniul ales te face sa te simti folositor si este conform asteptarilor tale profesionale, lucru ce iti imbunatateste viata personala.
 
- Vei lucra cu placere in noua arie, iar acest lucru se va vedea si vei fi apreciat.
 
- Lucrurile simple chiar te fac fericit. Te vei bucura ca un copil atunci cand vei aplica cunostintele teoretice in realitatea ta de zi cu zi.
 
- Partea financiara va creste pe masura ce vei parcurge pasii invatati, confrom cum te-ai documentat inainte de a aplica spre acest sector de interes.
 
Cand faci pasi spre o reprofilare profesionala este important sa te poti adapta, avand in vedere tot sirul de schimbari care vine cu aceasta decizie. Deschiderea spre a invata lucruri noi, sa fii curios si rabdator sunt cateva detalii de subliniat atunci cand incepi ceva de la zero.
 
As putea spune ca un avantaj al acestei decizii este si marea gama de cursuri la care te poti inscrie, precum PIPP - Programul de studii Pedagogia invatamantului primar si prescolar.
 

La ce varsta este indicat sa incepi un proces de reconversie profesionala

 
De multe ori poate intervin intrebari, precum "E momentul potrivit sa-mi schimb locul de munca?", "Mai sunt in stare sa invat ceva nou?", "Pot sa o iau de la capat la varsta mea?", "Ce inseamna reconversie profesionala?", "Ma voi descurca in noul domeniu?"...toate aceste ganduri sunt normale si vin din frica de nou sau din constrangerea societatii.
 
Ca sa lamurim de la bun inceput acest aspect, nu exista o varsta potrivita pentru a incepe procesul de reconversie profesionala. Fiecare dintre noi suntem diferiti si facem alegeri in functie de povestile din spate, nu trebuie sa lasam societatea sa ia o decizie nefavorabila noua.
 
Reconversia profesionala poate fi numita si momentul in care iti dai seama ca abilitatile, cunostintele sau talentele tale nu au fost folosite. De ce sa ramai blocat intr-un domeniu care te plictiseste si nu iti ofera bucurie, cand poti sa treci baricada.
 

Reconversie profesionala la 30 de ani

 
Ai 30 de ani si vrei recalificare profesionala? Sigur lucrurile sunt diferite de acum 10 ani, cand abia paseai pe piata muncii sau poate terminai o facultate. Stiu ca responsabilitatile tale se indreapta spre familie, casa sau alte lucruri mult mai serioase decat cele pe care le vedeai esentiale la 20 de ani, dar iti ofer ocazia de a intoarce in trecut. Reconversia profesionala iti ofera ocazia pe care o aveai la 20 de ani, de a pune degetul pe ce domeniu vrei si de a te arunca cu capul inainte.
 
La 30 de ani nu trebuie sa te lasi coplesit de responsabilitati, ci trebuie sa te ingrijorezi de fericirea ta profesionala. Pe piata exista multe cursuri de reconversie profesionala gratuite.
 
Chiar daca domeniul in care activezi nu iti este pe plac si nu ai idee ce altceva poti face poti cauta cursuri pentru meserii de viitor. Unele dintre acestea nu sunt foarte cunoscute pe plan local, lucru ce iti poate aduce confort si siguranta.
 

Reconversie profesionala la 40 de ani

 
Pana la varsta de 40 de ani ai acumulat destula experienta incat poti da si la altii, nu? Te-ai gandit ca poti preda sau face cursuri pe baza a ce ai lucrat pana acum? Ia in calcul acest fapt.
 
Un sfat pentru aceasta varsta este de a nu lasa rutina sa-ti decida viitorul. Esti la varsta la care ai rabdare, lucru care iti lipsea acum 20 de ani. Iti poti planifica schimbarea pe care vrei s-o faci si nu vei irosi timpul nutil.
 
Pune lucruri pe masa si analizeaza atent daca ce faci zi de zi te face fericit. In conditiile in care activitatea ta nu te implineste suficient, renunta, ofera-ti posibilitatea de a intretine din pasiuni.
 
In decursul acestor ani poate ai capatat un nivel practic datorita pasiunilor, tot ce mai ai de invatat este partea teoretica. In acest caz, concentreaza-te pe aceste valori pentru a impresiona companiile. Pe piata exista diverse cursuri de pregatire care au parteneriate cu angajatori, lucru ce iti va face reconversia profesionala mult mai usoara.


Reconversie profesionala la 50 ani

 
Avand in vedere varsta de 50 de ani, cel mai probabil ai o vasta experienta intr-un domeniu, dar acest fapt nu te impiedica din a te educa in continuare sau de a schimba lucrurile, functia sau domeniul.
 
In acest moment trebuie sa reciclezi informatia si sa refolosesti vechile cunostinte pentru a-ti construi noul drum. La aceasta vasta ai toate atuurile: rabdarea - pe care nu o aveai acum 30 de ani, lipsa responsabilitatilor majore (precum cresterea unui copil) - pe care nu o aveai acum 20 de ani si curiozitatea pe care poate ti-ai pierdut-o in trecut, dar acum gandul ca poti face ceva nou ti-a regasit-o.
 

Reconversie profestionala - cursuri pentru meserii de viitor

 
Haideti sa luam scenarii simple, pentru inceput. Lucrezi in marketing si vrei sa treci baricada la propria ta agentie de publicitate. Acest pas este destul de confortabil, avand in vedere ca stii cum functioneaza lucrurile in acest domeniu, dar ce te faci daca vrei ceva de viitor, precum zona IT?
 
In prezent, IT-ul este o meserie de viitor si este la mare cautare. Exista posturi foarte bine platite si pentru incepatori in domeniu, insa skill-urile si know-how-ul se dezvolta intr-o perioada de minim 12 luni, deci trebuie sa ai multa rabdare si ambitie.
 
Toate aceste schimbari, mici sau mari, vin cu responsabilitati si entuziasm. In paralele cu munca ta de acum poti face cursuri pentru noul domeniu. Poti sa incepi chiar sa lucrezi putin in domeniu pentru a te obisnui si a vedea cu ce se mananca in realitate aceasta zona. Astfel, iti vei face clientela, iar procesul de transfer va fi mult mai simplu din punct de vedere financiar.
 
Am tot vorbit despre lucrurile profesionale pe care le vei intampina, dar un nou domeniu, un nou loc de munca include si un nou colectiv, care iti poate intuneca entuziasmul de la inceput. Stiu ca schimbarile te pot face neatent, dar incearca sa te cunosti mai bine.
 
Analizeaza situatia actuala, vezi ce anume te nemultumeste - salariul, colectivul, domeniul, programul, responsabilitatile - si vezi ce anume ti-ar placea sa pastrezi in viitor.
 
Daca vei intelege ce anume te face fericit si implinit, increderea in tine va radia in intreg biroul, iar multi vor trage sa te cunoasca si sa iti ofere suport atunci cand ai nevoie.
 
Inainte de a lua o decizie sau de a te inscrie la un curs, incearca sa-ti raspunzi sincer la urmatoarele intrebari:
 
- Ce vrei sa faci in viitor? Ce domeniu vrei sa abordezi?
 
- Cum te vei dezvolta in noul domeniu? (atat din punct de vedere financiar, cat si profesional)
 
- Ai resurse si aptitudini care te pot ajuta in noul domeniu?
 
- Care sunt cursurile pe care le vei urma pentru a te educa in directia aleasa?
 
- Cat timp poti dedica pe saptamana acestui lucru?
 
- Ai posibilitatea de a te sustine financiar in timp ce studiezi pentru noul domeniu?
 
Cu ajutorul acestor intrebari iti poti trasa planul de inceput pentru reconversia profesionala. Nu uita, nu toti facem lucrurile la fel, iar rutina din prezent nu trebuie sa-ti creioneze viitorul.
 

5 sfaturi pentru a incepe procesul de reorientare profesionala

 

Reconversia profesionala nu are varsta

 
Poti face acest pas la orice varsta simti nevoia. Poti sari dintr-un domeniu in altul de cate ori simti nevoia unei schimbari, este viata ta si decizia ta, doar motivatia iti este pusa in joc.


Vizualizeaza-te in viitor

 
Incearca sa-ti imaginezi intreg procesul, inscrierea la cursuri, demisia de la job, noul inceput si traseul pe care il vei avea in noua ta pozitie. Doar imaginandu-ti, poate deja ai avut un sentiment de satisfactie, dar cand vei ajunge acolo?
 
Acest exercitiu te va ajuta in noptile dificile. Pastreaza-ti energia si motivatia sus, doar asa vei reusi sa-ti implinesti noul tel.
 

Renunta la frica

 
Frica unui nou inceput o avem toti de-a lungul vietii, si mai mult decat atat, ai mai trecut prin acest lucru. iti aduci aminte frica pe care ai simtit-o la bacalaureat sau la primul interviu? Frica trebuie transformata in motivatie, informeaza-te despre piata muncii in care vrei sa activezi. De asemenea, pregateste o prezentare convingatoare si pune accent pe ceea ce conteaza, asa vei cuceri orice manager.
 
Frica poate fi gestionata prin respirat, daca nu reusesti sa scapi de emotiile puternice, respira adanc si canalizeaza-ti energia acolo. In procesul de reconversie profesionala este important sa-ti construiesti increderea, poti face orice iti propui daca muncesti!
 

Foloseste-ti abilitatile si cunostintele

 
Foloseste-ti abilitatile pentru a te pune in evidenta la un interviu. Incearca sa le arati oamenilor din fata ta ca esti un om calificat si responsabil. Desi ai cunostinte in alt domeniu si esti proaspat in aceasta zona, asta nu inseamna ca nu ai dobandit capacitati profesionale ce se pot mula perfect pe noul post.

Daca nu vrei sa intri intr-un proces de reconversie profesionala poti sa-ti deschizi propriul business cu ajutorul ghidurilor noastre cu informatii complete...click AICI pentru detalii si comenzi<<


Lasa fericirea sa decida

 
In tot acest proces, fericirea este cea care hotaraste. Nu vrei sa-ti schimbi domeniul daca te simti fericit, nu-i asa? Incearca sa vezi fericirea atat din punct de vedere material, cat si personal. Analizeaza ce iti ofera domeniul din prezent si ce avantaje iti poate oferi altul... esti mai fericit cu a doua varianta?
 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: reconversie profesionalareorientare profesionalareconversie profesionala la 40 de aniavantaje reorientare profesionala

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]