Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Politica noastra de Cookies.
Ideideafaceri.ro » Dosare de afaceri » Dosare de afaceri: Micro-ferma de ingrasat porci

Dosare de afaceri: Micro-ferma de ingrasat porci

de Mirela Rosu la 21 Nov. 2008

Tags: ferma, afacere, crescatorie, porci



Un porc se vinde cu 7-8 lei kg in viu, ceea ce inseamna in jur de 750 de lei pentru un exemplar de 100 kg. Ca sa ajunga la aceasta greutate, un purcel de 30 kg are nevoie de 4 luni si de cca 200 kg de furaj.


Pe langa furaj, care costa in jur de 1 leu/kg, mai sunt si alte cheltuieli (apa, vaccin, dezinfectie, incalzire), dar, una peste alta, un porc poate aduce dupa vanzare un profit de cateva sute de lei. Ceea ce,  pentru o ferma cu 100 de capete, inseamna cateva zeci de mii de lei pe an - un venit multumitor pentru o afacere de familie. Mai ales ca acest venit creste proportional daca se opteaza pentru cresterea unui numar mai mare de animale, cu un volum de munca relativ similar .

Important! Persoanele care cresc pana la trei porci, pentru consum propriu, nu sunt obligate sa obtina avize din partea autoritatilor. Persoanele care cresc pana la 20 de porci ii pot comercializa numai in interiorul comunelor. Proprietarii microfermelor care cuprind pana la 100 de porci si ai marilor ferme trebuie sa obtina de la Directia Sanitar-Veterinara avizele de functionare si sa respecte normele de biosecuritate impuse de UE.

Afacerea incepe cu achizitionarea de grasuni...


Shaormeria - afacerea care se hraneste
si creste din apetittul clientului


Descopera cele 15 secrete care iti aduc succesul cu shaormeria!
>> Click AICI <<

 

...la greutatea medie de 30 kg/cap. Se recomanda grasuni metisi intre scroafe F1 (Landrace x Marele Alb) cu vieri dintr-o rasa de carne (Duroc sau Hampshire). Procurarea lor se va face numai de la ferme specializate, in nici un caz din targuri, piete sau de pe plan local.

Cresterea are loc intr-un grajd cu o singura incapere, cu trei boxe de dimensiuni reduse, care poate avea si padocuri, in care se pot caza 35 capete grasuni pe serie.

O serie inseamna 125 de zile, adica perioada necesara atingerii greutatii de 105 kg, cu un spor mediu zilnic de 0,6 kg. Durata unui ciclu de productie este de 131 zile si cuprinde perioada de ingrasare (125 zile), perioada de depopulare-livrare (una zi) si perioada de dezinfectie (5 zile).

Suprafata totala necesara pentru o asemenea micro-ferma este sub 50 mp (0,9 mp/cap x 35 de capete, plus o alee de furajare), impartita in trei boxe a cate 12 mp. Fiecare boxa de ingrasare trebuie sa aiba asigurata trei zone distincte, cu destinatii speciale:
a) zona de furajare, cu hranitorul amplasat spre aleea de furajare;
b) zona de odihna, care trebuie sa ocupe 60% din boxa, sa fie termoizolata si permanent uscata;
c) zona de defecare, in partea opusa hranitorului, in zona peretelui posterior. Aici se amplaseaza adapatoarea si tot aici, datorita umiditatii, animalele se obisnuiesc sa urineze si sa defece.

In pregatire.

Autor: Mirela Rosu






Votati pagina "Dosare de afaceri: Micro-ferma de ingrasat porci":
Rating:

Nota: 4.67 din 3 voturi
Distribuie acest articol in reteaua de socializare preferata





 

Articole conexe




Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la "

Newsletter-ul Idei de afaceri" pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Club Idei de Afaceri

- Intrebarea zilei

ce am nevoie ca sa deschid o afacere cu melci?

Intrebare: salut!

va rog sa-mi spuneti ce am nevoie ca sa deschid o afacere cu melci? ce capital ar fi indicat pentru ferma de melci? multumesc

Raspuns: buna ziua, Cu aproximativ 10.000 de euro va puteti deschide propria ferma de melci, iar banii...  [citeste tot raspunsul aici]

Comentarii
2 comentarii




Alexei Sergiu 2012-05-23 09:56:47

Sunt cet.Romin si am ferma p/u cresterea porcelor in Republica Moldova. Pot eu optine finansare din fonduri Europene p/u modernizarea fermei si marirea afacerei? Daca da. Care sunt conditiile.

Gicu 2011-04-04 01:00:26

Doamna Rusu,
Nu mai prezentati tehnologiile de crestere pe o jumate de foaie ca lucrurile nu stau deloc asa...furajul costa in jur de 1 leu...spor zilnic de 0,6 kg...pai daca intr-o ferma sporul zilnic este de doar 600 de grame atunci ceva nu este inregula...ori hibridul, furajul ori mediul...cat despre compartimentarea halelor de productie sau hibrizi mai bine nu va bagati nasul in schemele de hibridare ca ramaneti fara el...nu suflati o vorba despre climatul din hala...poate ca nu e asa de important... ;-)...fara suparare, afacerea, ca sa fie afacere, adica sa iasa bani din ea, trebuie sa inceapa cu inceputul adica cu planificarea fermei, constructia ei, alegerea echipamentelor sia sistemului de climatizare siventilatie (incalzire iarna si racire vara!), de preferat din Danemarca ca astia-s tatici in cresterea porcului, alegerea furnizorilor de furaje, asigurarea spatiilor de stocare etc...e cale lunga scumpa doamna pana sa croiesti aceasta afacere...si sa nu ai surprize ca cei cu cooperativa Muntenia...doi "specialisti" in cresterea porcilor...un smecheras de Bucuresti, pus pe prostit lumea si un sculer matriter ajuns scula de bascula....altfel vorbim discutii...




Newsletter zilnic GRATUIT

Primesti cadou Raportul Special "Afacere de succes in 2015 - 20 de sfaturi si trucuri"

Revista Idei de Afaceri

octombrie 2014
Revista Idei de Afaceri
X