Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ai o afacere care functioneaza ca o masina sau ai un simplu loc de munca?

de Cosmin Enescu 10 Oct. 2014 2839
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cum functioneaza afacerea ta? Esti multumit de rezultate sau esti framantat de ganduri ce releva adevaruri existentiale demne de noptile de insomnie pe care le ai deja?

 
1. Afacerea ta nu este pretuita mai mult decat suma componenetelor sale?
2. Ti-ai dorit o afacere, dar ai obtinut de fapt un loc de munca unde patronul esti chiar tu si nu te poti plange nimanui de asta?
3. Intoxicat cu munca, lucrezi nu LA afacere, ci IN afacere?
4. Afacerea ta nu functioneaza daca tu esti absent?
 
Construieste mai intai un prototip
 
Cand concepi o noua afacere sau doresti s-o dezvolti pe cea existenta, gandeste-te ca nici un constructor de avioane sau de automobile nu porneste o serie noua decat dupa ce pune la punct un prototip, pe care il testeaza in toate conditiile. Orice greseala a prototipului transferata seriei inseamna o greseala multiplicata, iar orice cost evitabil se transforma, la scara mare, intr-o suma importanta.
 
Afacerea ta, asa cum ai conceput-o, are ea rigoarea unui prototip? Cu alte cuvinte, afacerea ta, multiplicata de 100 de ori in 100 de locuri din tara, poate functiona la fel de uniform peste tot si poate oferi acelasi produs, cu acelasi grad inalt de multumire a consumatorului? Daca pleci in concediu, este afacerea ta astfel alcatuita incat sa functioneze fara tine? Si se pot realiza aceste lucruri doar pe baza unor manuale operationale? 
 
Solutia tuturor acestor probleme o constituie formatarea afacerii, adica alcatuirea ei dupa un prototip, dupa un model care poate sa functioneze oriunde. Iar daca iti privesti afacerea ca pe un prototip multiplicabil, vei observa imediat, de exemplu, ca una dintre operatiile pe care le faci este inutila sau contine pasi inutili. Pana acum nu ai observat acest lucru, dar o asemenea  operatie, multiplicata de 100 de ori ar sari imediat in ochi. 
 
De exemplu, vei observa, poate, ca o anumita activitate, pe care in acest moment o faci doar tu, e posibil sa se suprapuna cu necesitatea de a merge la banca (unde, de asemenea, numai tu poti sa mergi, pentru ca numai tu ai drept de semnatura acolo).

Vei observa ca multe din lucrurile pe care le-ai gasit in carti (despre management, marketing etc.) sunt prea abstracte si departate de necesitatile tale imediate, pentru ca tie nu-ti trebuie teorie, ci o solutie care sa-ti arate cum sa rezolvi problema ta specifica, aici si acum.

Construind afacerea ta mai intai ca un prototip, care va fi lansat ulterior in serie mare, vei construi ceea ce se numeste o Afacere Format Franchising. Bineinteles, nu este obligatoriu sa multiplici afacerea respectiva sau sa o vinzi, dar, introducand aceasta rigoare, posibilitatile de a esua in afacere se limiteaza.

 


Tags: afacereafacerimanagement

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Cum sa atragi cei mai buni angajati pentru noua ta afacere

de Idei de afaceri
12 Dec 2023
Initierea unui business este un eveniment important in viata fiecarui antreprenor. Prima afacere poate fi comparata, cu usurinta, cu prima dragoste,...

Cum gestionezi investitiile unei afaceri mici - 4 solutii smart pentru un manager la inceput de drum

de Idei de afaceri
22 Mai 2023
Sa fii manager tanar iti aduce multiple satisactii, cum ar fi crearea unui impact social pozitiv si flexibilitatea de a-ti gestiona timpul, avand si...

Sfaturi pentru realizarea si prezentarea planului de afaceri catre banca

de Idei de afaceri
09 Feb 2024
Pentru prezentare, lungimea planului trebuie sa fie cuprinsa intre 15 si 35 de pagini, fara proiectiile financiare si anexe. Bancile uneori vor cere...

Evolutie antreprenoriala. De la o afacere mica la brand

de Idei de afaceri
07 Dec 2023
Din punctul unora de vedere, branding-ul este etapa finala pentru o afacere, apogeul, daca doriti. In momentul in care vorbim de brand, vorbim de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]