Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri cu lemn - Cum uscati cheresteaua?

de Ideideafaceri.ro 18 Iul. 2011 18434
3.57 din 47 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Lemnul este un material capabil sa isi schimbe umiditatea potrivit modificarii temperaturii si umiditatii aerului inconjurator. Aceasta insusire de a capata o umiditate constanta (de echilibru) in raport cu starea aerului are importanta pentru ca permite sa se stabileasca pana la ce punct este util sa fie condusa uscarea lemnului.

La confectionarea si utilizarea obiectelor din lemn trebuie luat in considerare continutul de umiditate prescris, dupa cum urmeaza:
-    Piese de mobilier in camere cu incalzire centrala , 6-8%;
-    Piese de mobilier in camere cu incalzire cu sobe, 10-12%;
-    Rame destinate ferestrelor, usi de intrare, 12-14%;
-    Obiecte cu utilizare exclusiva in aer liber, 13-16%.

Lemnul a carui umiditate depaseste 16% pune probleme fie la prelucrare, fie dupa aceea. Astfel, daca debitarea unui asemenea lemn se face fara prevederea adaosurilor corespunzatoare, la uscarea pieselor rezultate pot aparea insemnate deformatii prin contragere.

Sfatul specialistilor in afacerile cu lemn spune ca atunci cand lemnul de taie in busteni, el este inca netratat, adica se afla in stare verde si pentru folosire, el trebuie sa fie uscat. De aceea, oricand este posibil, pentru proiecte de prelucrare a lemnului in spatii inchise trebuie sa cumparati lemn uscat.

Apa se afla in lemn sub trei forme:
-    Apa de constitutie, localizata in peretii celulari in proportie de 0-6%, datorita reactiilor chimice dintre vaporii de apa si substantele constituente ale peretilor;
-    Apa legata, numita si umiditatea de saturatie a fibrelor si care patrunde prin peretii celulelor ajungand in medie la 30-45%;
-    Apa libera, care patrunde in vasele ce transporta lichidele in lemn si care compenseaza golurile dintre celule.

La lemnul coniferelor proaspat doborate umiditatea minima este de 40%, iar la foioase de 35%. Pentru a obtine un procent de umiditate de 16%, valoare sub care se asigura lemnului o buna si precisa prelucarare, trebuie ca apa libera si o parte din apa legata sa fie eliminate prin uscare.

Principalele efecte ale uscarii lemnului sunt:eliminarea variatiei dimensiunilor, sporirea rezistentelor la solicitari mecanice precum si imbunatatirea caracteristicilor de prelucrare.

S-a constatat ca reducerea umiditatii cu 1% provoaca o crestere a rezistentei la compresiune cu 5%, a rezistentei la intindere cu 3%, a rezistentei la incovoiere cu 4% etc.

Scaderea umiditatii lemnului se poate obtine prin doua procedee:
1.    Uscarea in aer liber (naturala).
2.    Uscarea in instalatii speciale (artificiala).

Majoritatea lemnelor de foioase se furnizeaza dupa uscare artificiala executate in instalatii specifice. Lemnele de esente rasinoase pot fi furnizate fie direct din busteni (in stare verde), fie uscate pe cale naturala sau artificiala.

Uscarea naturala se poate face prin insasi organizarea depozitelor de cherestea. In acest caz, uscarea lemnului se produce sub actiunea de ansamblu de factori meteorologici, si anume temperatura si umiditatea aerului, curentii de aer, precipitatiile.

Cei mai importanti dintre acesti factori sunt temperatura si umiditatea aerului, caci ei fac legatura intre uscarea naturala a lemnului si starea vremii din anotimpuri.

Uscarea artificiala se deosebeste de cea naturala prin aceea ca procesul are loc in spatii inchise in interiorul carora se gasesc instalatii pentru evaporarea apei din lemn cu ajutorul aerului.

Afacerile cu lemn se dovedesc extrem de profitabile atunci cand sunt urmate reguli stricte impuse de profesionisti din acest domeniu. Aveti la dispozitie un ghid complet pentru demararea unei afaceri cu lemn si pentru conducerea unui atelier pentru mic mobilier chiar aici.




Tags: atelier mobilierafaceri lemnlemnuscare cheresteauscare lemn

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.57 din 5 - 47 voturi.

Articole conexe

Pretul lemnului de foc aproape s-a triplat in numai sase ani

de Florin Amariei
24 Iun 2019
Pretul lemnului de foc a crescut in ultimii sase ani cu aproximativ 250%. Au fost raportate preturi de vanzare si de 700 de lei/mc. Analiza...

Cele mai importante beneficii ale lemnului de Paulownia

de Zenobia Badescu
02 Aug 2012
Lemnul arborilor Paulownia atrag din ce in ce mai mult interesul celor cu putere financiara de investitie. Adevarul este ca sunt multi cei tentati sa...

Cultivarea ciupercilor Pleurotus pe lemn

de Ideideafaceri.ro
20 Iun 2012
Cultivarea ciupercilor Pleurotus ofera rezultate excelenta si cand folosim tehnologia de cultura intensiva pe lemn. Pentru o reusita deplina in...

Caracteristici importante in alegerea lemnului pentru mobilier

de Ideideafaceri.ro
06 Sep 2011
Afacerile cu lemn si cele de confectionare si comert de mic mobilier sunt afaceri banoase si care implica anumite cerinte din partea antreprenorilor...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]