de Idei de afaceri
17 Nov. 2023
1771
5 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
Sofranul este o investitie pe termen lung. Investesti o avere intr-un condiment, insa poti sa stai linistit: sofranul rezista peste 2 ani in bucataria ta, trebuie doar sa-l tii intr-un loc racoros si intunecat.
Randamentul si productia
Productia de flori depinde in primul rand de conditiile climatice sezoniere si de atacurile parazitare (putregai, virus etc.). Un hectar de plante de sofran produce 4-5 tone de flori proaspete. Sunt necesare aproximativ 75 de kg de flori proaspete pentru 1 kg de stigmate proaspete.
Greutatea medie a stigmatelor proaspete de la 100 de flori este 3,47 g si greutatea uscata medie este de 0,69 g. Greutatea medie a fiecarei flori este de 0,3-0,5 g, fiecare stigmat proaspat are 30-40 mg, iar fiecare stigmat uscat are 7- 7,4 mg.
Exista o pierdere in greutate de 4/5 in timpul procesului de rumenire, fiind necesare, astfel, 1400-1500 de flori pentru a obtine 1 g de stigmate uscate (produs comercializabil). randamentul mediu al produsului uscat pe hectar este de 10-16 kg.
Plantatiile de sofran au cea mai mare productie inregistrata la hectar in lume. randamentul de filamente de stigmat uscate (kg/ha), in alta parte este 6-29 pentru albacete (Spania), 4-7 pentru Krokos (Grecia) si 1,8-6,8 pentru India.
Estimari plantatie
Pentru a produce 1 kg de sofran rosu proaspat (stigmate si stiluri) este nevoie de aproximativ 80 de kg de flori proaspete. Cu toate acestea, pentru a produce 1 kg de sofran rosu uscat are nevoie de 120.000 - 150.000 de flori, sau 5 kg de stigmate proaspete si stiluri.
Randamentul de sofran rosu uscat depinde in mare masura de conditiile meteorologice si de sol si de tratamentele pe care cultura le-a primit. Intr-o plantatie de inalta calitate, urmatoarele randamente anuale, exprimate in produsul rosu uscat, sunt de asteptat:
– In primul an dupa plantare – 5 kg pe hectar pe an
– In al doilea an dupa plantare – 10 kg pe hectar pe an
– In al treilea si al patrulea an de la plantare – 15 kg pe hectar pe an
– In anii cinci si a sase dupa plantare – 10 kg pe hectar pe an
In medie, un hectar, in termen de 6 ani, produce:
- 60 kg de sofran rosu (stigmate si stiluri)
- 20 kg de sofran galben (stamine)
Indicatori de rentabilitate (profitabilitate)
Indicatorii de
rentabilitate masoara profitabilitatea diverselor elemente financiar-contabile, aratand cat de eficienta este firma ta in activitatea sa. Printre cele mai importante marje, enumeram:
- Marja profitului de exploatare
- Marja profitului net
- rentabilitatea capitalului propriu
- rentabilitatea activelor totale
- rentabilitatea activelor fixe
- rentabilitatea capitalului permanent
- Marja costurilor bunurilor vandute
- Marja bruta din vanzari (marja profitului din exploatare)
Necesitatile financiare
Odata ce ai stabilit nivelul investitiei initiale, cheltuielile lunare si anuale, precum si veniturile minime care sunt necesare pentru acoperirea cheltuielilor si obtinerea unui profit anume, ai deja o imagine mai clara asupra necesitatilor financiare si vei sti cati bani trebuie sa puneti din buzunar si, eventual, cati ar mai trebui imprumutati.
Daca trebuie sa imprumuti bani de la banca, pasul urmator este sa mergi la cat mai multe dintre acestea si sa afli cat ar fi dispusi sa iti imprumute, care este minimul de capital propriu acceptat pentru suma imprumutata (bancile doresc sa vada un anumit nivel de implicare financiara si din partea ta), pe ce durata sunt dispusi sa te imprumute, cu ce perioada de gratie, si cu ce rata a dobanzii.
Dupa ce ai ales banca cu oferta cea mai avantajoasa, stabileste si luna in care consideri ca va incepe derularea creditului, programul de realizare a investitiei initiale (pentru stabilirea datei in care vor intra in contabilitate valoarea terenurilor si mijloacelor fixe achizitionate, si a amortizarii acestora) si introdu toate aceste date in calcularea contului de profit si pierdere si a fluxului de numerar, pentru a vedea influenta cheltuielilor cu amortizarile, rata dobanzii si rata creditului (impreuna formeaza asa-numita anuitate) asupra profitului si lichiditatilor.
Daca este necesar, revizuieste volumul veniturilor din vanzari, pentru a acoperi costurile suplimentare. Toate aceste operatiuni vor necesita mai mult ca sigur o revizuire a obiectivelor de marketing, de productie si operatiuni, de resurse umane si financiar-contabile. Implicit, trebuie revizuite obiectivele de afaceri.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: sofranafaceri agricolecultura de sofrannecesitatile financiare