Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ferma apicola: un antreprenor a accesat 16.000 de euro fonduri nerambursabile pentru cresterea albinelor
Romania detine o traditie indelungata in domeniul cresterii albinelor si realizarii de produse apicole, apicultura impunandu-se ca ocupatie de sine statatoare inca din cele mai vechi timpuri, initial pentru produsele obtinute (miere, polen, laptisor de matca, propolis, ceara si venin de albine), iar ulterior, pentru contributia pe care acestea o au la cresterea recoltelor de fructe, legume si seminte, prin polenizare.
In Romania, activitatea de crestere a albinelor s-a dezvoltat in conditii naturale deosebit de favorabile, ce au contribuit la dezvoltarea continua a acestei activitati si, implicit, la obtinerea unor productii apicole insemnate.
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia

Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate

Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Exista doua mari categorii de miere, respectiv: miere florala (miere de nectar) ce poate fi monoflora sau poliflora si miere extraflorala (miere de mana sau de padure).
In Romania, intr-un an normal fara probleme meteorologice, sunt realizate in jur de 20.000 de tone de miere, cea mai mare pondere fiind detinuta de mierea poliflora, in proportie de 50%, urmata de mierea de salcam – 35% si de cea obtinuta din tei, cu o pondere de 15%.
Datorita conditiilor pedoclimatice specific climatului temperat din tara noastra, calitatea produselor apicole este considerata a fi superioara.
In judetul Iasi, apicultura este indeletnicirea de baza pentru numerosi localnici din Comarna, Tomesti, Pascani si Trifesti, cele mai bune zone melifere din judet, unde apicultura este posibila in special datorita padurilor de tei.
Povestea unei afaceri de succes in apicultura
Judetul Iasi ocupa locul doi in Romania in ceea ce priveste suprafetele acoperite de tei: 15.000 de hectare. In asemenea conditii, ideea de afacere a lui Sebastian Ciocan a venit firesc: tanarul s-a inregistrat in Registrul agricol ca Persoana Fizica Autorizata si a pornit la drum.
A intocmit planul de afaceri si a primit finantare prin Masura 112 din PNDR
Proiectul, finantat prin Masura 112 din PNDR, a beneficiat de un buget total de 20.000 de euro, din care finantarea nerambursabila a reprezentat 16.000 de euro.
Sebastian Ciocan a avut la inceputul proiectului 28 de familii de albine. Si-a propus inca din start sporirea numarului de familii, precum si achizitionarea de stupi de mare productivitate, asa-numitii stupi multietajati.
La stupii multietajati, lucrarile de intretinere se fac prin mutarea corpurilor de stup, ceea ce simplifica si usureaza munca. O familie de albine gazduita intr-un astfel de stup va ierna in doua-trei corpuri (suprapuse), corpul superior fiind plin cu rame cu miere. Avand provizii suficiente, familia ierneaza fara dificultati si se dezvolta devreme primavara.
Obiectivele proiectului demarat de tanarul apicultor, care a profitat si de avantajele aduse de formarea sa ca medic veterinar, au fost marirea dimensiunii stupinei si modernizarea tehnologiilor. De asemenea, Sebastian Ciocan a avut in vedere cresterea si diversificarea productiei. Cresterea veniturilor a rezultat din aplicarea celor doua obiective propuse, prin utilizarea adecvata a factorilor de productie.
Astfel, planul de afaceri al lui Sebastian Ciocan a respectat cerinta de crestere cu 20% a productiei destinate comercializarii in primii trei ani. De asemenea, tanarul fermier iesean Sebastian Ciocan a urmat un curs de pregatire profesionala prin masura 111, „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte”.
Ferma s-a dezvoltat, numarul stupilor marindu-se de la 28 la inceputul programului, la 160 in ultimul an. In ceea ce priveste forta de munca, activitatea din ferma este sustinuta de membrii familiei.
Asadar, cu ajutorul fondurilor europene Sebastian Ciocan a obtinut rezultate deosebite intr-un timp relativ scurt.
Surse: MADR; "Revista Bune Practici" - RNDR, anul II, nr. 19, mai 2015
Ti-a placut acest articol?
Votati articolul
Nota: 4.32 din 5 - 14 voturi.Articole conexe
Cresterea albinelor: un apicultor roman dezvaluie secretul afacerii sale
de Alina ConstantinescuO afacere prospera cu bani europeni: cresterea albinelor
de Alina ConstantinescuAfacere la tara: cum sa deschizi un service auto cu fonduri europene
de Idei de afaceriAfaceri la tara: cum sa infiintezi o livada de meri cu fonduri europene
de Alina ConstantinescuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de AFACERI 2022
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- 17 intrebari esentiale despre criptomonede! Gasesti raspunsurile impecabile in ghid!
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici: LAVANDA! Profit de peste 8.000 de euro/ha!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- NOU: Ghid pentru plantatia ta de Paulownia - o afacere cu radacini viguroase si roade financiare bogate!